Росія після засідання Ради Безпеки ООН пригощала ланчем з котлетою по-київськи

Представник України Сергій Кислиця наголосив, що ланч, який організувала Росія, оплачений кривавими грошима.

EDUARDO MUNOZ/REUTERS

В Раді Безпеки ООН пройшло засідання, на якому обговорювали російський ракетний удар по дитячій лікарні «Охматдит».  Як пише Укрінформ, після нього РФ влаштувала ланч з нагоди свого президентства в Радбезі, основною стравою в якому була котлета по-київськи з картопляним пюре.

- Моральна деградація російської дипломатії очевидна, - прокоментував це постпред України при ООН Сергій Кислиця після засідання Радбезу.

Він наголосив, що спілкування за службовою необхідністю з російським постпредом Небензею стає для багатьох дипломатів нестерпним.

- Наступного тижня до Нью-Йорка також допустять шефа Небензі Лаврова, відтак рівень токсичності у штаб-квартирі ООН ще більше зросте. Добре, що йому хоч не дозволяють вільно пересуватися далі від радіуса, встановленого владою США, - зазначив український дипломат.

Під час засідання Радбезу Кислиця наголосив, що ланч, який організувала Росія, оплачений кривавими грошима.

- Не можу зрозуміти, як можна потискати руку Небензі й приймати запрошення на ланч із ним, оплачений кривавими грошима, – сказав він.

Ситуацію прокоментував  нардеп з фракції “ЄС” Володимир В'ятрович. За його словами, меню російського обіду є «відвертим тролінгом нерішучості цієї організації і нагадування про ганебну промову Буша-старшого у Києві влітку 1991».

-  Але ми ж памʼятаємо, що тоді «Chicken Kiev Speech» нічим не допоміг Москві і Україна таки стала незалежною.

Таким чином Вятрович нагадав про промову президента США Джорджа Буша-старшого, виголошену 1 серпня 1991 року в Києві, за декілька місяців до проведення в Україні референдуму й за три тижні до проголошення незалежності України від Радянського Союзу.

Промова, у якій Буш застерігав українців від «суїцидального націоналізму», настільки обурила українських націоналістів та американських консерваторів настільки, що журналіст-консерватор Вільям Сафайр, редактор газети «Нью-Йорк таймс», обізвав цю промову «котлетою по-київськи», звинувативши Буша в колосальному прорахунку.