Це поза межами людяності, - директор "Охматдиту" виступив у Радбезі ООН

Володимир Жовнір виступив на позачерговому засідання Радбезу ООН, який скликала Україна.

facebook.com/ndslohmatdyt

Директор "Охматдиту" Володимир Жовнір виступив на позачерговому засідання Радбезу ООН, який скликала Україна. Про це повідомило "Суспільне".

Під час онлайн-виступу Жовнір повідомив, що на момент російської ракетної атаки 8 липня всередині київської дитячої лікарні перебувало понад 600 пацієнтів і майже стільки ж працівників, проводились три складні операції.

- У нас лікувалися діти від раку та інших складних захворювань. І це не просто воєнний злочин — нападати на такий об'єкт і на таких людей, це поза межами людяності. Наші лікарі та наші працівники намагалися рятувати життя цих дітей до останнього моменту під атаками та після того, як все було уражено, навіть незважаючи на сирени, — зазначив він.

За словами Жовніра, ця атака завдала серйозної шкоди і матиме довгострокові наслідки щодо лікування дітей.

- У пацієнтів не буде належної допомоги, і наші спеціалізовані послуги з високоякісним обладнанням не будуть надаватися у найближчому майбутньому. У нас будуть серйозні довгострокові наслідки для медичної сфери з лікування дітей. Отже, ця атака завдала серйозної шкоди. І люди, які там перебували, відчуватимуть наслідки ще довгий час, - сказав він.

Директор "Охматдиту" розповів, що поранено 300 людей, з них вісім — діти. Пошкоджено 24 відділення. Близько 600 пацієнтів довелось перевести до інших медичних закладів.

Жовнір зазначив, що "Охматдит" - найбільший український медичний центр у своїй сфері та лікує дітей з раком, зокрема з інших країн.

- Учора о 9:52 пролунала повітряна тривога. Лікарня зупинила роботу і почала евакуювати пацієнтів в укриття. Це досить складний процес, особливо для дітей, які перебувають у реанімації… На цей час учора понад 600 пацієнтів і майже така сама кількість працівників лікарні перебували у лікарні. Діти були на крапельницях, на діалізі, у реанімаціях. На додаток до цього на момент атаки проводилися три складні операції в операційних… О 10:42 ми почули потужний вибух. Земля затрусилася, і стіни затремтіли. Діти та дорослі почали кричати, плакати від страху. І їм було боляче, це було пекло. Ми вийшли надвір і побачили, що російська ракета вдарила у відділення реанімаційної терапії та хронічної інтоксикації. Частина будівлі була повністю зруйнована. Перекриття обвалилися. І ми чули, як люди кричали, просили про допомогу, і ці крики долинали з-під завалів, - розповів він.

Жовнір додав, що евакуація пацієнтів до інших лікарень продовжується.