Британська група Editors скасувала свій виступ на фестивалі Yandex Park Live у Казахстані

Британська рок-група нібито не знала, що генеральним спонсором заходу виступає російська компанія.

facebook.com/editorsmusic

Британська група Editors скасувала свій виступ на фестивалі Yandex Park Live у Казахстані. У заяві групи у соціальних мережах йдеться, що вони нібито не знали, що генеральним спонсором заходу виступає російська компанія.

- Ми вели переговори про наш виступ на фестивалі Park Live у місті Алмати, Казахстан. Проте після того, як нам повідомили назву головного спонсора події, ми вирішили відмовитися від участі. Ми сподіваємося приїхати до Казахстану, але за інших обставин, — йдеться у повідомленні.

8 липня казахські ЗМІ, зокрема Esquire та Marie Claire, повідомили, що ще одним хедлайнером найбільшої музичної події в Казахстані стане “культовий учасник” рок-гурт Editors. Основних хедлайнерів "знакового заходу" організатори оголосили ще 14 червня. Це ще одна британська група Placebo, південноафриканський дует Die Antwoord, американський репер Tygа та казахстанський репер Скриптоніт. Yandex Park Live пройде в Алмати 6-8 вересня.

Про те, що Editors виступатимуть на Park Live, спонсором якого є Яндекс, вранці 8 липня повідомили на офіційній сторінці фестивалю у "ВКонтакте". Пізніше пост видалили, пише “Медуза”. В інстаграмі гурту в коментарях під одним з останніх постів з'явилися численні критичні повідомлення щодо музикантів через те, що гурт виступатиме на фестивалі. Користувачі, зокрема, пишуть англійською мовою: «Фестиваль, який спонсорує росіяни, — гарний вибір. Не забудьте помити руки після отримання кривавих грошей», «А ви знаєте, що таке „Яндекс“? Російська компанія», «Щойно подивився новини про ваш концерт, який спонсорує „Яндекс“. Як здорово жити в ілюзії та при грошах, так? Жодної більше поваги до вас», «Ви спонсоруєте смерть. Сором!» У коментарях у соцмережах гурт Placebo також розкритикували за плани виступити на фестивалі. Гурт поки не скасовував свій виступ на Yandex Park Live.

Музичний фестиваль Park Live з 2013-го до 2019 року проходив у Москві. У 2020-2021 роках не проводився через пандемію коронавірусу, а в 2022-2023-му — через російське вторгнення до України і подальшу відмову іноземних артистів від гастролей до РФ. 2024 року фестиваль оголосив про повернення, цього разу він пройде в Алмати. Спонсором Park Live є російська компанія «Яндекс».

У 2017 році гурт The Editors був одним із хедлайнерів українського фестивалю ZaxidFest. У 2019 році гурт зняв у Києві кліп на пісню Frankenstein.