Досвід бригади "Трьох мечів": як діятиме Український легіон у Польщі

Кожен українець, який вирішить служити у новому підрозділі, зможе підписати контракт із Збройними Силами України.

litpolukrbrig.wp.mil.pl

Під час візиту президента України до Польщі 8 липня Київ та Варшава підписали угоду про безпеку. Зокрема, країни домовилися про формування з українців, які перебувають на території країн Європейського Союзу, добровольчого військового підрозділу – Українського легіону.

Пройшло лише кілька днів і для участі в цьому підрозділі вже зареєструвалися кілька тисяч людей, про що повідомив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський.

За його словами, у Польщі добровольців навчать та екіпірують, щоб згодом відправити їх до України як підрозділ, але з правом повернення до Польщі після проходження ротації. Сікорський додав, що якби так вчинила кожна європейська країна, то "Україна мала б кілька бригад".

До речі, подібна бригада вже існує.

Легіон для українських чоловіків-мігрантів

«Зафіксували формування та підготовку на території Польщі Українського легіону – нового добровольчого військового підрозділу. Ми маємо дуже позитивний досвід українсько-польсько-литовської бригади. І саме на основі такого досвіду ми дамо можливість громадянам України, які перебувають у Польщі, Литві, ЄС, добровільно приєднатися до оборони України», - сказав Зеленський.

Глава держави наголосив, що кожен українець, який вирішить бути в Українському легіоні, зможе підписати контракт із Збройними Силами України.

В угоді про безпеку йдеться про те, що у процесі підготовки також зможуть взяти участь люди, які мешкають в інших державах, не лише у Польщі. Учасники домовляться про порядок відбору, підготовки, комплектування, забезпечення зброєю, технікою та боєприпасами, а також про соціально-фінансову підтримку таких військових та статус їхнього перебування на території Польщі.

Оскільки Володимир Зеленський заявив, що принципи створення Українського легіону лише обговорюються союзниками, але згадав литовсько-польсько-українську бригаду «ЛитПолУкрБриг» (на шевроні підрозділу зображено "Три мечі" - символізують Польщу, Литву та Україну), можна припустити, що врахують досвід існуючого. Як це працює у «ЛитПолУкрБриг»?

Мета створення – підготовка військових

"ЛитПолУкрБриг" імені князя Костянтина Острозького - це багатонаціональна військова бригада, яка була створена у 2014 році з початку збройної агресії Росії проти України. У ній служать 80 офіцерів та чотири з половиною тисячі військових з Литви, Польщі та України. Командування бригади разом із підрозділами її забезпечення розміщується на території Республіки Польща.

Завдяки "ЛитПолУкрБриг", куди входять представники армій двох країн – членів НАТО (Литва та Польща), українські солдати та офіцери вивчають військові стандарти Альянсу. А ще відпрацьовують їх на практиці. Литовсько-польсько-українська бригада оберігає спокій у Центральній та Східній частинах Європи. Три країни мають одну мету: співробітництво заради миру та протидія агресії Російської Федерації.

Командування "ЛитПолУкрБриг" слідує базовій моделі командної структури НАТО і включає командира, заступника командира, командуючу групу і штаб, очолюваний начальником штабу. Штаб-квартира складається з оперативного відділу, відділу підтримки, відділу відвідувань і протоколу та відділу управління інформацією.

Щодо завдань бригади, то якщо буде отримано одноголосну згоду трьох держав, бригада може використовуватись у міжнародних операціях відповідно до положень міжнародного права.

Навчання виключно за стандартами НАТО

Навчання військовослужбовців бригади складається з індивідуального, командного та додаткового навчань. Кожен етап спрямований на покращення оперативних можливостей солдатів, які можуть бути використані у майбутніх операціях, що проводяться у міжнародному середовищі. Навчання команди включає майстер-класи, навчання персоналу, навчальні поїздки, семінари з практичним застосуванням доктрин, методик і процедур.

Більшість проєктів військового навчання проходять у взаємодії із військовослужбовцями Національної гвардії США Іллінойсу, Каліфорнії та Пенсільванії.

Вкрай важливим заходом є участь "ЛитПолУкрБриг" у підготовці українських солдатів у складі Об'єднаної багатонаціональної навчальної групи JMTG-U. Це багатонаціональна оперативна група під керівництвом армії США, основним завданням якої є консультування та допомога Збройним Силам України у розвитку оперативного потенціалу відповідно до військових стандартів НАТО. Навчання проходить вахтовим методом.

"ЛитПолУкрБриг" бере участь у проєкті з 2019 року. Основне завдання – виступати радниками/наставниками армійських інструкторів Збройних Сил України. Крім того, оригінальний та самостійно реалізований навчальний проєкт бригади включає курси для офіцерів бригад і батальйонів Української армії.

Підсумком кожного циклу навчання є участь у міжнародних навчаннях, що дозволяють перевірити та відпрацювати навички особового складу бригади. За останні п'ять років командування бригади взяло участь у навчаннях RAPID TRIDENT, організованих армією США, Збройними Силами України та союзними військами, а також навчання MAPLE ARCH, організованих на вахтовій основі Канадою, Литвою, Польщею та Україною. Крім того, штаб бригади взяв участь у навчаннях AGILE SPIRIT, організованих армією США, Збройними силами Грузії та союзними військами, що пройшли на території Грузії.

Думка експерта

Іван Ступак, військово-політичний експерт Українського інституту майбутнього:

– Створення Українського легіону може допомогти вирішити проблему неповернення українських чоловіків на батьківщину. Це може мотивувати деяких із них повернутися додому. А тим, хто не хоче, запропонують пройти військову службу на території Польщі. І вони можуть бути задіяні для захисту цієї країни, наприклад, на білоруському напрямку. Ну і, звісно, ​​це навчання. Наших військових із діючих на фронті частин можна буде направляти на навчання до Українського легіону у Польщі. Добре, що ця країна – наша сусідка, і багато часу на логістику не знадобиться.