ЄС призупинив процес вступу Грузії через закон про іноагентів

Незрозуміло, чи стане Грузія частиною наступної великої хвилі розширення ЄС протягом наступних п'яти років.

sova.news

Процес вступу Грузії до ЄС припинено, заявив посол ЄС у Грузії Павло Герчинський, повідомив 9 липня проєкт Радіо Свобода “Эхо Кавказа”.

– Про це дуже чітко заявили лідери Євросоюзу після саміту Європейської ради. Я не можу собі уявити, що цього року Грузія рушить уперед, зробить кроки, бо лідери Євросоюзу вирішили заморозити процес вступу. Тепер вони терпляче чекають більшої ясності від уряду Грузії, - сказав дипломат на конференції «Розширення ЄС - геополітична необхідність і подальші кроки для країн-кандидатів у ЄС», що проходить у Тбілісі.

Герчинський "щиро сподівається", що протягом наступних п'яти років роботи новообраного керівництва відбудеться велика хвиля подальшого розширення Євросоюзу.

- У випадку з Грузією досі незрозуміло, чи стане вона частиною наступної великої хвилі розширення ЄС. Я щиро сподіваюся, що так і буде, і після жовтневих виборів ми відновимо нашу роботу і зуміємо досягти того, щоб Грузія стала частиною подальшого розширення ЄС, - зазначив посол.

Посол Євросоюзу в Грузії також розповів про рішення ЄС заморозити 30 мільйонів євро, які призначені на підтримку держави у сфері оборони.

- І це лише перший крок, будуть й інші. Наша пряма допомога уряду Грузії буде скорочена, і ми намагатимемося перекласти цю пряму допомогу на громадянське суспільство та засоби масової інформації. Про це було оголошено після зустрічі міністрів закордонних справ у Люксембурзі, – сказав Герчинський.

Директор з європейських справ у Раді національної безпеки США Майк Карпентер повідомив на брифінгу в Держдепі, що більша частина співпраці з Грузією зараз перебуває на розгляді, включаючи навчання Noble Partner («Гідний партнер») та інші взаємодії з урядом Грузії. Карпентер пояснив це тим, що дії уряду Грузії несумісні із західними стандартами НАТО та Євросоюзу.