Це наша історія, - мер Одеси Геннадій Труханов про пам'ятники Пушкіну та Воронцову

На думку міського голови Геннадія Труханова, вони потрібні місту.

Суспільне.Одеса

Пам'ятник російському письменнику Олександру Пушкіну, розміщений на Приморському бульварі в Одесі, а також князю Воронцову, який розміщений на Соборній площі, зносити не планують. На думку міського голови Геннадія Труханова, вони потрібні місту, оскільки це частина історії та світової культури. До того ж зараз неможливо запитати ні Пушкіна, ні Воронцова, чи підтримали б вони війну Росії проти України. Про це Геннадій Труханов сказав в інтерв'ю "Укрінформу".

- На мою думку, пам’ятники Пушкіну та Воронцову потрібні місту. Я проти того, щоб їх зносити, тому що я - одесит, тут народився. Ці пам’ятники встановили наші пра-пра-пра-дідусі та бабусі. Пам’ятник Пушкіну взагалі встановили за кошти громадян. Не дарма він стоїть спиною до будівлі мерії, а обличчям – до бульвару, до людей. Коли мені кажуть, що Путін вдягнув у військові мундири Пушкіна та все, що пов’язане з культурою, – це неправильно. Це – наш подарунок росіянам: ми віддаємо їм Пушкіна, який жив і творив в Одесі. На жаль, ми не можемо зараз запитати ані в Пушкіна, ані у Воронцова, чи підтримали б вони війну. Але Пушкін – частина нашої історії та світової культури. Якщо ми приберемо його постамент в Одесі, ним не перестануть захоплюватися у Франції, Англії чи Італії. Це - класика, - сказав Труханов.

Щодо Воронцова, то він порадив звернутися до історії та подивитися, що саме ця людина робила для Одеси.

- Зараз інформаційний простір відкритий, кожен може прочитати історію створення міста. Із пісні слів не викинути. Відмовлятися від таких історичних постатей - страусина позиція. Не можна сховати голову в пісок і казати, що цього не було, - зазначив міський голова.

Також Геннадій Труханов розповів, що в Одесі планують створити Парк імперського та радянського минулого. Туди ж перенести демонтовані пам'ятники, наприклад  Катерині.

- Якщо ми приймаємо рішення прибрати якийсь пам’ятник, як було з Катериною, то маємо робити це цивілізовано. <…> Так, монумент був недоречним. Залишити його у такому вигляді, як є, ми не могли, адже громадськість стримувати було вже важко, - постаменту загрожувало руйнування. Далі ми плануємо у парку Савицького створити Парк імперського та радянського минулого, туди й перенесемо Катерину. Такий парк є у Литві, він дуже популярний.