В ISW заявили, що Росія декількома способами намагається виправдатись за "Охматдит"

Країна-терорист запустила інформаційну операцію, а також заявляє, що в дитячій лікарні були військові.

ФБ Юнісеф

Російські пропагандистські джерела після удару країни-окупанта по лікарням в Києві посилюють різноманітні інформаційні операції, спрямовані на те, щоб відвести відповідальність за удар від Росії. Про це йдеться у свіжому висновку аналітиків Інституту вивчення війни (ISW).

Згідно висновкам експертів, росіяни намагаються виправдати удар по «Охматдиту», запустивши масштабну інформаційну операцію для цього. Так, вони стверджують, що дитяча лікарня є частково або повністю військовою, адже в такому разі вона нібито стає легітимною військовою ціллю. Проте в ISW  уточнили, що "Охматдит" - це найбільша багатопрофільна дитяча лікарня в Україні, яка приймає до 18 тисяч дітей на рік.

Експерти наголосили, що Росія підписала Женевську конвенцію про захист цивільного населення під час війни. Ст. 19 документу наголошує, що міжнародно-правовий захист цивільних лікарень не припиняється, якщо заклад не вчиняє "дій, шкідливих для ворога", а тому навіть лікарня для військових не є легітимною ціллю. 

- У статті 19 Конвенції також стверджується, що "ворог" має зробити попередження перед нападом на лікарню, яка нібито містить "шкідливу" військову ціль. Натомість жодні російські джерела не стверджують, що російська влада зробила таке попередження, а також не надали доказів того, що повна хворих дітей лікарня становила неминучу загрозу для російських військ, - пояснили аналітики.

За їх даними, заява Міністерства оборони РФ про те, що в "Охматдит" влучив перехоплювач української ППО та твердження одного з російських воєнкорів про випадкове влучання російської ракети у медичний заклад також не звільнять окупантів від відповідальності. 

В ISW наголосили, що Росія є державою-агресором у цій війні, а тому, якби Кремль не вторгся в Україну та не завдавав регулярних атак, Силам оборони не довелося б захищатися від російських ракет.

Згідно звіту інституту, неправдиві російські інформаційні операції не звільняють окупаційні війська від юридичної або моральної відповідальності за наслідки ударів по Україні.