Ювілейний саміт НАТО у Вашингтоні: що чекати Україні?

Після цього ключового засідання Київ може розраховувати на суттєве збільшення військової та фінансової допомоги.

REUTERS

З 9 до 11 липня у Вашингтоні відбудеться ювілейний, 75-й, саміт НАТО. Одним із головних питань порядку денного зустрічі 32 лідерів держав - членів НТО - буде Україна. Все, що потрібно знати про майбутню подію, в матеріалі Коротко про.

Що обговорюватимуть: єдність, Україну, Китай та Північну Корею

Один із головних викликів для НАТО – це збереження єдності перед російською агресією в Україні. Як пише «Голос Америки», це викликано тим, що перед самітом НАТО дві країни Альянсу показали, що готові тісно спілкуватися з його явними противниками. Спочатку президент Туреччини Реджеп Ердоган поїхав на саміт Шанхайської організації співробітництва (ШОС) до Казахстану, де зустрічався з лідером Китаю Сі Цзіньпіном та Путіним, а також підтвердив прагнення Туреччини вступити до ШОС. Після цього угорський прем'єр Віктор Орбан став першим від початку відкритого вторгнення Росії в Україну главою уряду країни - члена ЄС та НАТО, який приїхав до Москви для зустрічі з Путіним. Приїзд Орбана до Росії викликав вкрай негативну реакцію у країнах Заходу.

«Ми бачимо зростаючі націоналістичні та ізоляційні тренди, і все це буде обговорено НАТО як організацією. Тому що, як ми знаємо, головна сила НАТО – у солідарності. Ми повинні знайти спосіб підтримувати цю солідарність Альянсу в той час, коли деякі його держави, якщо можна так висловитися, кидають виклик існуючим нормам», - каже колишній командувач сил НАТО в Європі, генерал у відставці Філіп Брідлав.

Але центральною темою саміту Північноатлантичного альянсу стане військова допомога Україні. Президент Фінляндії Олександр Стубб заявив напередодні саміту, що головними темами у Вашингтоні стануть підтримка України, сприяння членству нашої країни в Альянсі та гарантії безпеки.

Чого чекає Україна та що отримає

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вже заявив, що Україна чекає від вашингтонського саміту двох речей. "Суттєве посилення нашої обороноздатності, особливо у сфері ППО, та суттєвий крок до членства в НАТО", - сказав глава українського МЗС.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг розповів, що Україна отримає додаткові системи ППО та більшу кількість боєприпасів у пакеті допомоги, який мають оголосити ще до саміту Альянсу у Вашингтоні.

Серед рішень, які варто очікувати Україні, також називається рішення НАТО створити центр командування в Німеччині та центри логістики у Східній Європі, щоб допомогти з постачанням обладнання та проведенням навчань для українських Сил оборони. "Це значний та важливий результат саміту, щоб забезпечити потужну мережу підтримки України", - додав Столтенберг.

Запрошення до Альянсу не буде

Адміністрація чинного президента США Джо Байдена та чиновники НАТО вигадали цю ідею як спосіб дати Києву «щось солідне» на саміті, навіть якщо вони вважають, що час для вступу «ще не настав».

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сподівається, що Україна стане членом Північноатлантичного альянсу протягом найближчих десяти років. Президент Фінляндії Олександр Стубб на запитання про те, чи може країна, яка перебуває у стані війни, стати членом Альянсу, ухильно та без конкретних дат відповів: "Наше послання Росії має бути чітким - у майбутньому Україна стане членом НАТО та ЄС".

Але зараз НАТО було непохитним - Україна не може приєднатися доти, доки в країні йде війна, оскільки члени НАТО не хочуть бути залученими до прямої конфронтації з Росією. Володимир Зеленський заявив, що Україна хоче одержати запрошення до НАТО, але розуміє, що під час саміту цього не буде.

За даними New York Times, Україні не запропонують переговорів про членство на майбутньому саміті НАТО у Вашингтоні, але Альянс оголосить про створення структури, яка координуватиме допомогу у довгостроковій перспективі. За даними "Голосу Америки", у підсумковій декларації за результатами саміту НАТО підтвердять, що Україна стане членом Північноатлантичного альянсу. Проте остаточне формулювання та дати не обговорюють.

По суті, тепер військова організація візьме на себе координацію постачання зброї та боєприпасів у охоплену війною країну від очолюваної США групи "Рамштайн", об'єднавши понад 50 переважно західних країн.

З ким зустрічатиметься президент Зеленський

У Білому домі працюють над організацією зустрічі президента США Джо Байдена із його українським колегою Володимиром Зеленським у Вашингтоні.

«Хоча у президента буде досить насичений графік, враховуючи його зобов'язання як господаря саміту, ми працюємо над організацією кількох двосторонніх зустрічей та зустрічей із різними світовими лідерами на полях саміту, включаючи президента Зеленського», - зазначили в адміністрації Байдена.

Спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон також зустрінеться із президентом України. Як пише Reuters, зустріч Джонсона та Зеленського особливо важлива на тлі побоювань України та союзників, що США обмежать чи припинять надавати Києву зброю, якщо президентом оберуть республіканця Дональда Трампа.

У квітні Politico із посиланням на обізнані джерела писало, що груднева зустріч українського президента зі спікером Палати у Вашингтоні вплинула на останнього у виділенні Україні додаткового, дуже довгоочікуваного фінансування.

Після цієї зустрічі Джонсон виступив ініціатором двопартійного пакету допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню у сумі 95 мільярдів доларів, проти якого виступили союзники колишнього президента Трампа у Конгресі.

Графік ювілейного саміту НАТО

Організація Північноатлантичного договору розпочне святкування свого 75-річчя в Національному парку Вашингтона з того, що генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зробить першу подачу на бейсбольному матчі.

Символічна участь генсека в бейсбольному матчі запланована на другий частину дня 8 липня, що випливає з програми заходів, які передуватимуть безпосередньо саміту Альянса, який відбудеться 9-11 липня у столиці США. Саме тут у квітні 1949 року 12 країн – США, Канада, Ісландія, Великобританія, Франція, Бельгія, Нідерланди, Люксембург, Норвегія, Данія, Італія та Португалія – підписали Північноатлантичний договір, яким було засновано НАТО.

Наразі організація налічує 32 держави, причому дві з них – Фінляндія та Швеція – приєдналися до НАТО після початку повномасштабної війни, яку проти України розпочала Росія.

9 липня до США на об'єднану базу "Ендрюс" почнуть прибувати глави держав та урядів країн - учасниць організації Північноатлантичного договору. Об'єднана база "Ендрюс", яка розташована в окрузі Прінс-Джордж, штат Меріленд і знаходиться під юрисдикцією ВПС США, відома тим, що служить базою для двох літаків Boeing VC-25 з позивним Air Force One, коли на борту перебуває президент Сполучених Штатів.

Безпосереднє святкування 75-річчя НАТО заплановано на другу половину 9 липня у Вашингтоні в залі Ендрю В. Меллона, де 4 квітня 1949 року відбулося підписання Північноатлантичного договору.

10 липня, у середу, відбудеться засідання Північноатлантичної ради на рівні глав держав та урядів країн - членів організації. Наступного дня, у четвер, заплановано засідання Північноатлантичної ради за участю партнерів з Індо-Тихоокеанського регіону (Австралії, Японії, Нової Зеландії та Республіки Корея) і Європейського Союзу. Цього ж дня відбудеться засідання Ради Україна – НАТО на рівні глав держав та урядів за участю президента України Володимира Зеленського.