Справа російського депутата-перебіжчика Гаджієва: чому мовчить Офіс Генпрокурора України?

Справу колишнього депутата Державної думи РФ Магомеда Гаджієва в Україні, схоже, намагаються відкласти в довгу скриньку

Справу колишнього депутата Державної думи РФ Магомеда Гаджієва в Україні, схоже, намагаються відкласти в довгу скриньку, якщо не сказати більше – зам'яти. Нагадаємо, Гаджієву в нашій країні оголошено підозру у зазіханні на територіальну цілісність України за ч.1 ст. 110 КК України (санкція – до 5 років позбавлення волі із конфіскацією майна). З 2014 року Гаджієв підтримував окупацію Криму та Донбасу, а зараз, посварившись із російськими покровителями, перебуває в Європі, зображуючи «жертву Путіна» та вимагаючи нових паспортів для себе та своєї родини. В Україні підозру у скоєнні злочину Гаджієву оголосили ще у грудні 2023 року, проте на цьому все й затихло.

Інформаційне агентство «Коротко про» надіслало запит до Офісу Генерального прокурора України з проханням надати інформацію про просування у справі Гаджієва та його результати. У встановлені законом терміни надійшла відповідь, але… Але це була відписка за підписом начальника відділу роботи з запитами: мовляв, запит переадресований до Київської обласної прокуратури.

Звичайно, Офіс Генерального прокурора міг би сам запитати дані та надати їх у відповіді на запит. Так би ОПУ став зразком відповідальності, оперативності та розуміння поточного порядку денного, в якому завдання закликати до відповідальності тих, хто планомірно намагався зруйнувати нашу країну, – одна з першочергових.

На жаль, такий «футбол» із запитами від мас-медіа виглядає як бюрократія та тяганина, що змушує думати, наприклад, про цілеспрямоване затягування справи або про небажання відповідати на гострі питання, хоча закони про інформацію вимагають відповіді та якнайшвидше. Тим більше на тлі війни, коли громадяни хочуть знати правду – чи хтось із ініціаторів покараний спроби розвалу України?

Будь-яке зволікання чи відфутболювання запитів підриває і без того тендітну довіру громадян України до органів правопорядку та правосуддя. Питання на тему Гаджієва ставили не лише журналісти, а й депутати Верховної ради, і політологи, і навіть закордонні політики. Жодної публічної відповіді за понад півроку, що можна розцінювати і як спробу приховувати справжній стан справ. Гаджієв є доларовим мільярдером, і не хочеться думати, що він зміг вирішити свою проблему в Україні саме за допомогою іноземних грошових знаків. Відсутність інформації породжує чутки, домисли, інсинуації, які нині потрібні Україні найменше.

У свою чергу, «Коротко про» надіслало новий запит на ту саму тему – до Державного бюро розслідувань України. Ми попросили пояснити, з чим пов'язане таке неспішне розслідування справи депутата Гаджієва і коли чекати на перші новини. Ми все ще впевнені, що якось отримаємо оперативну, чітку, розгорнуту відповідь, яка зніме всі підозри, що зародилися у суспільстві. Про відповідь відомства ми одразу поінформуємо наших читачів.