В Україні собак та кішок зроблять повноправними пасажирами залізниці. Майже

Правила перевезення тварин у потягах винесли на суд громадськості, і настануть зміни.

instagram.com/ukrainianrailways

Українці складають іспит на людяність: «Укрзалізниця» запропонувала на суд громадськості нові правила перевезення домашніх тварин у поїздах. Вихованці не їздитимуть у клітках, розташованих у кінцях поїзда, окремо від господарів, не сидітимуть у жорстких переносках, де й поворухнутися складно. Хороші ці правила чи пасажирам, які уникають контакту з тваринами, буде дискомфортно? У цьому намагається розібратися адміністрація залізничного транспорту.

Коли твій господар із тобою

Резонансні новини про те, як у потяг чи автобус не пустили військового з його чотирилапим напарником чи пасажира зняли з рейсу через кота у «неправильній» переносці, з'являються останнім часом із неприємною частотою.

Тобто коли кудлатий «колега» пса Патрона шукає людей під завалами чи допомагає виявити вибухівку – то він герой, і йому буквально цілують лапи. А коли він їде з господарем додому – йому (причому за законом!) кажуть «фу» і вимагають вивести тварину до тамбуру. Звичайно, разом ним стоячи їде і втомлений господар. Історії про те, як власників собак і кішок виганяли з автобуса і з вагона, як висаджували в лютий мороз або в дику спеку вихованців, що втекли з перенесок, не можуть не торкнутися душі українців, які традиційно люблять тварин. Тому нові правила на залізниці й розробили, тож і запропонували громадянам обговорити: чи все враховано?

Пропонується таке:

"Наші собаки рятують людей - але для транспорту це не аргумент"

Керівниця Павлоградського спеціального рятувального загону « Антарес » Лариса Борисенко із гіркотою згадує свої попередні поїздки із собаками-рятувальниками у громадському транспорті. І стверджує: довкола дуже багато людської байдужості, що межує з жорстокістю, і це виявлялося не раз під час присутності тварин у поїздках.

– Наші службові собаки рятують людей, шукають останки, роблять дуже багато великих справ. Але для транспорту це, на жаль, не є аргументом. У мене була ситуація, коли я везла команду дітей до Одеси, і на Павлоградському вокзалі провідники почали кричати, що не видадуть нам багажних квитанцій, нічого. Хоча у нас було повністю викуплено купе. У дітей майже у всіх були маленькі собаки, усі були з боксами – і все одно. Для мене тепер підійти із собакою до громадського транспорту – це вже якийсь ПТСР… У громадському транспорті ми почуваємося не пасажирами, а людьми якогось другого чи третього ґатунку. Багато залежить і від пасажирів. Коли моїх дівчаток не пускали у маршрутку та били, людська байдужість зіграла тоді не останню роль, - розповіла керівниця рятувальної служби.

На її думку, все можна легко перебудувати. При покупці квитків вказувати, що їде людина з твариною, і якщо у когось алергія, вона може просто купити квиток на інше місце. Наявність тварин не має викликати негативних реакцій.

Людянішими треба бути

Справді, ми якось спокійно ставимося до нетверезих пасажирів, що хропуть на весь вагон, любителів голосно послухати музику на телефоні о першій ночі, до гурманів, що жують копчену ковбасу або рибу при сорокаградусній спеці. То чому у багатьох така стійка ворожість до собак і кішок, які їдуть у намордниках і на повідках, більшу частину часу проводять на підлозі чи переносках?

Якщо Україна стала на рейки, які ведуть до Європи, то європеїзуватись можна вже зараз. Наприклад, змінювати своє ставлення до свійських тварин – причому це завдання як сторонніх спостерігачів, так і господарів.

Першим варто навчитися поважати права власників тварин і розуміти, що вони не просто так вирішили покататися добу поїздом – отже, на те є поважна причина. А другим слід навчити своїх вихованців поводитись у поїздці неагресивно та тихо, не гавкати і не кусатися. Алергіки можуть обирати квитки на сайтах купівлі-продажу подалі від місць, де є тварини. І зрештою, і провідники, і пасажири повинні стати терпимішими один до одного – все-таки ми доброзичлива нація, яка проходить непросту перевірку на свою дружелюбність та людяність.

Тільки цифри