Гетманцев запевнив, що дефолту в Україні не буде

Навіть якщо Україні не вдасться реструктуризувати борг до серпня, то дефолту не буде.

Навіть якщо Україні не вдасться реструктуризувати борг до серпня, то дефолту не буде. Про це заявив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, коментуючи статтю видання The Economist.

- Щодо дефолту. Я не виключаю, що сторони через брак часу можуть фізично не встигнути зафіксувати угоду вчасно 1 серпня, а зроблять це, наприклад, 1 вересня. В такому випадку це може бути певним чином відображено рейтинговими агентствами як технічний дефолт. Але знову ж таки – принципово нічого не змінюється. Ніякого повноцінного дефолту не буде, як його не було ці майже 2,5 роки повномасштабної війни. Ринки і так розуміють, що допоки триває війна і не має визначеності щодо її завершення, ми не зможемо обслуговувати борги за євро-облігаціями на звичайних умовах. Тобто хто б що не говорив де-юре – ми не є і не будемо у стані дефолту, бо змогли договоритись із кредиторами і перенести виплати, - написав Гетманцев.

Гетманцев пояснив, що у повноцінному дефолті ні Україна, ні кредитори не зацікавлені. Вигідніше і далі домовлятися із кредиторами про відстрочку чи реструктуризацію боргу.

- У повноцінному дефолті обидві сторони (кредитор і боржник) не зацікавлені. Не існує ніякого «корисного» та життєдайного дефолту. Починаючи з 2016 року Україна вибудовувала довірливі відносини із комерційними зовнішніми кредиторами, діючи як передбачуваний позичальник навіть у таких складних умовах, як зараз. Такі відносини необхідно продовжувати, звісно домовляючись при цьому про послаблення боргового тягаря. Водночас всі розуміють, що наші боргові перспективи і доля більшої частини зовнішнього боргу (в т.ч. перед офіційними кредиторами) вирішуватиметься після війни, яку розпочала росія, і за наслідками її завершення, - пояснив Гетманцев.