Три країни НАТО розпочали розмінування Чорного моря, щоб допомогти експорту з України

Туреччина, Румунія та Болгарія розпочали спільну операцію з метою підвищення безпеки судноплавства.

Photo by Nadin Mario on Unsplash

Туреччина, Румунія та Болгарія розпочали розмінування у Чорному морі, щоб допомогти експорту з України. Про це 1 липня повідомив Bloomberg. Три країни НАТО у понеділок розпочали спільну операцію з пошуку мін у Чорному морі з метою підвищення безпеки судноплавства, особливо під час експорту українського зерна.

Ініціатива, очолювана Стамбулом, є першою великою спільною акцією країн Чорного моря з моменту вторгнення Росії в Україну та спрямована на знешкодження мін, що дрейфують у певних районах Чорного моря.

Росія та Україна є ключовими виробниками зерна, і війна поставила під загрозу безпечний прохід вантажів. Київ запустив власний чорноморський експортний маршрут у 2023 році після провалу угоди про безпечний коридор з Росією, підтриманий Туреччиною та ООН. Це збільшило експорт і допомогло економіці зростати швидше за прогнози, але маршрут залишається ризикованим.

Торік російський ракетний удар поблизу ключового українського порту Одеса вразив торгове судно, вбивши та поранивши людей. Судно, найняте сільськогосподарським гігантом Cargill Inc., також постраждало від вибуху під час відплиття з українського порту у Чорному морі у листопаді.

У березні Україна заявила, що експорт із її чорноморських портів майже повернувся до довоєнних обсягів після неодноразових нападів та збоїв після повномасштабного вторгнення Росії. Проте порти навколо Одеси часто стикаються з ударами Росії, які продовжують переривати діяльність.