Бабусині секрети консервації: листя хрону дає аромат, а варення не любить поспіху

Продукти з банки можуть замінити свіжі овочі й фрукти взимку.

gardeningknowhow.com

У розпал літа саме час подумати про майбутню зиму. У народі вже ходять чутки (та й у владі їх не спростовують), що зима, що настає, буде найскладнішою з початку повномасштабного вторгнення. Тому готуймося, панове! І найбільш доступний та дешевий спосіб зробити продуктові запаси – це консервація. Про бабусині секрети, про те, які огірки підходять для консервації та чому розмір плодів має значення - у матеріалі Коротко про.

Корисно та дешево

Консервація – частина українських традицій. Згадайте бабусин підвал, заставлений банками з огірками, помідорами, варенням, компотами. Традиція консервувати продукти на зиму давня та міцна. А в роки тотального дефіциту консервація дійсно рятувала господинь: до відвареної картоплі подати консервовані хрумкі огірочки чи запашні томати - і є чим повечеряти навіть великій родині.

Минали роки, і мало-помалу традиція консервувати продукти відходила разом із старшим поколінням. Але спочатку ситуацію змінив ковід (пригадайте черги до магазинів, куди пропускали лише певну кількість людей). А тепер війна нагадала, що краще мати кілька банок консервації в підвалі чи коморі. Так спокійніше… Тому українці масово пригадують рецепти та секрети вдалої консервації і вже «крутять» продукти на зиму.

Дійсно, консервація -  це хороший метод довгострокового збереження овочів та фруктів. Плоди проходять певну термічну обробку, а маринад, розсіл, сироп допомагають зберігати їх в щільно закритій банці аж до 4-5 років. Ще один плюс таких домашніх консервів: це зручна і корисна альтернатива свіжим продуктам взимку та міжсезоння. Краще з’їсти маринований огірочок з банки, аніж «золотий» зимовий овоч із теплиці.

Щоправда, навіть зараз, у роки, коли будь-яку інформацію можна легко відшукати в інтернеті, існують певні міфи щодо консервації. Наприклад:

Плоди мають бути одного розміру

Отож, консервуємо! І саме зараз вже можна купувати певні ягоди та фрукти для заготовок компотів, варення, джемів. Сезон дешевої полуниці минув, але ринки засипані вишнею, чорницею, смородиною, агрусом. З овочами (огірки, томати, баклажани, кабачки) поки краще зачекати: ближче до серпня ціна на них суттєво знизиться.

Щоб домашня консервація вдалася, треба правильно відбирати овочі та фрукти. Ось кілька правил:

Досвідчені господині підтвердять: кожна з них має свій фірмовий рецепт маринаду чи сиропу та кілька секретів вдалої консервації. Звісно, журналістка Коротко про поцікавилася, як вдало законсервувати овочі та фрукти.

Секрет №1 Стерилізація

- Щоб консервація не «вибухала» і була чистенькою і прозорою як сльоза, треба ретельно стерилізувати банки та кришки, - розповідає Коротко про 73-річна господиня з Одеси Ніна Іванівна Григорук. – У нас сім’я велика, але я віддаю перевагу маленьким банкам на пів літра чи літр. Їх зручно стерилізувати. Та спочатку і банки, і кришки добре промиваю содою і теплою водою. Далі металеві кришки проварюю кілька хвилин у киплячій воді. А банки стерилізую на пару: ставлю на дощечки над кип’ячою водою отвором вниз.

До речі, стерилізувати банки можна і в духовці, і в мікрохвильовці, і за допомогою кип’ятіння.

Секрет №2 Маринад

- Для приготування маринаду беру тільки фільтровану воду, - каже Коротко про господиня зі Львівщини Тереза Ковальська. – Столовий оцет заміняю яблучним або винним. А сіль звичайна кам’яна, ні в якому разі не йодована чи морська. Ще одне. Якщо хочете додати в банку якісь трави, зелень, то попередньо трохи проваріть їх у маринаді, часник кладіть не цілими зубчиками, а розрізаними.

А ще Тереза Іллівна радить додавати приправи. Це покращить смак тих же овочів. А деякі приправи, наприклад, гірчиця, ще й перешкоджає утворенню цвілі.

- Лаврове листя чи хрону знають усі, а спробуйте додати до овочів, тих же огірків, листя дуба або вишні, - радить Тереза Іллівна. – В банці буде аромат, а плоди хрумтітимуть. А ще краще листям перекладати овочі, так вони будуть пружними.

Секрет №3 Варення

Часто господині нарікають, що варення аж надто темне, а то й узагалі втратило свій колір.

- Щоб такого не сталося, треба варити фрукти-ягоди на слабкому вогні, - ділиться досвідом господиня з Київщини Олена Сергієнко. – Проварили пів години – дайте відстоятися ті ж 30 хвилин, і знову по колу. З варенням не поспішиш. Також важливо знімати пінку, що утворюється. У такому разі варення буде мати апетитний вигляд та насичений колір.

А ще у джем з полуниці та вишні можна додати трохи лимонного соку, смак буде цікавішим. Для покращення смаку в компот додають дрібку солі.

І не забувайте видаляти кісточки з фруктів. Саме через них у банках, які довго зберігаються, утворюється небезпечна синильна кислота. А якщо на джемі з’явилася пліснява, одразу викидайте продукт, тому що таке варення вже небезпечно їсти.

Вишневе варення з лимонним соком

Зараз сезон цієї ягоди. Тому саме час консервувати вишні на зиму.

Інгредієнти

Зрілі та соковиті ягоди ретельно перебрати, промити, видалити кісточки. Скласти у велику каструлю, засипати цукром, накрити кришкою і залишити у спокої на кілька годин, а ще краще на ніч (щоб з’явився сік).  

Опісля проварити на повільному вогні 20 хвилин, додати лимонний сік, дати настоятися ще пів години. За цей час стерилізувати кришки з банками. Варення розлити по банках, закрити, перевернути догори дном і вкутати теплою ковдрою.