Метро на “Виноградар” блокують Фукс та Хомутиннік руками агрорейдера Астіона - ЗМІ

Жителі “Виноградаря” можуть не дочекатися відкриття своєї лінії метрополітену.

Колишній народний депутат Віталій Хомутиннік, підсанкційний російський олігарх Павло Фукс та аграрний рейдер Василь Астіон через підконтрольну компанію “Київметробуд” блокують будівництво метро на масив “Виноградар” у Києві. Про це повідомляють провідні телеграм-канали.

“Жителі столичного масиву Виноградар вже зачекалися на нові станції метро, ​​але повноцінне будівництво все ніяк не почнеться. Попередній підрядник – компанія “Київметробуд”, підконтрольна колишньому народному депутату Віталію Хомутиннику та підсанкційному російському олігарху Павлу Фуксу – отримав 4 млрд грн. передплати. Але робіт виконали заледве на третину цієї суми”, йдеться в повідомленні.

Тепер через суд компанія блокує підписання нової угоди для розморожування важливого інфраструктурного проекту. Судове засідання відбувається сьогодні (ось посилання на ухвалу суду), у вівторок, у Господарському суді Києва.

“Поки Хомутинник та Фукс прохолоджуються на середземноморському узбережжі, безпосередньо лобіює їхні інтереси у судах в Україні особисто аграрний рейдер Василь Астіон. Це партнер Хомутинніка, який у лютому 2024 року купив частки у його девелоперському бізнесі. Астіон раніше був помічником Хомутинника як нардепа. Крім того, йому приписують партнерство з Хомутинником у ТРЦ Республіка. При цьому він фронтує операції екс-нардепа як мінімум із 2019 року”,  - сказано в матеріалі.

Агрорейдером Астіона називають за специфічні методи консолідації аграрних активів у Дніпропетровській області.

“Фукс, у свою чергу, має відомий “пунктик” щодо київського метро: ще у 2018 році він купив компанію Укррослізинг, яка відсудила у Київського метрополітену 1,96 млрд гривень за поставку 100 вагонів у 2010-2013 роках. І усі ці роки частина від 8 грн. за проїзд у столичній підземці кияни та гості міста платять у кишеню особисто Павлу Фуксу”, - додають автори.

“З 2018 року Київметробуд позивається до Київського метрополітену за право і надалі грабувати киян за допомогою кабальних контрактів. І сьогоднішнє судове засідання – частина цього плану. Адже через Астіона, який “веде роботу” із суддями в Україні на користь Фукса та Хомутинника, будівництво метро на Виноградар може бути заморожене на роки”, - резюмують у публікації.