Обираємо найсмачніші персики: жовті - кислуваті, білі - соковиті, а інжирні смакують дітям

В Україні персиковий рай знаходиться на Херсонщині.

wikipedia.org

Дочекалися! На українських ринках та у магазинах з’явилися вітчизняні персики. Про те, звідки везуть ароматні плоди, чим жовтий персик відрізняється від інжирного та білого, а також навіщо персику «волохата» шкірка – у матеріалі Коротко про.

Китайський символ родючості

Різного «калібру», соковиті, з рожево-жовтуватою оксамитовою шкіркою, ароматні, ще й приємною ціною у 60 грн за кілограм. Усе це – про українські персики. Плоди поки що везуть з південних регіонів України. Але через кілька тижнів, вже у липні, достигнуть персики і у холодніших областях. Так, персикові дерева прекрасно себе почувають і на Волині, і на Поліссі. І це завдяки невтомній праці селекціонерів, які вивели якісні українські сорти: "Мостиський Діамант", "Дніпровський", "Київський ранній", "Нектарин Черкаський", "Іллічівський ранній".

Узагалі персик походить з Китаю. У Піднебесній до цих плодів особливе ставлення: вони символізують родючість і довголіття. Більш того, персик згадується у всій китайській міфології. З часом персикові дерева розрослися на всіх континентах світу, окрім Антарктиди. Щоправда, в комерційних цілях персик почали розводити лише в XIX столітті. З того часу селекціонери активно працюють над виведенням нових сортів, морозо- та посухостійких, з міцним імунітетом до усіляких хвороб та шкідників.

Величезні персикові сади є у Китаї, Італії, Іспанії, США. У цих країнах вирощують мільярдні врожаї. В Україні все набагато скромніше. Але і у нас є свій персиковий рай. Це Херсонщина. У селі Софіївка знаходяться сади аграрного підприємства «Енограй» (ТМ FruitOk). До війни їхня площа сягала 400 га. Зараз в рази менше. Але навіть тут, майже на лінії зіткнення, вирощують усілякі фрукти-ягоди, у тому числі персики. Плоди, які купуєте в багатьох супермаркетах, - з Херсонщини.

- Цього року врожай гарний, персик вродив добре, - розповідає Коротко про керівник «Енограй» Ігор Гарань. - Взагалі Херсонщина – благодатний край. І справжня персикова Мекка.

У тамтешніх фермерів гаряча пора збору врожаю, тому не до розмов. Але працівники «Енограю» все ж додали, що окупацію не пережили близько половини персикових дерев. А відступаючи, вороги ще й щільно замінували сади. Тому, як тільки окупантів вигнали, військові допомогли розмінувати територію, а працівники замінили пошкоджені дерева новими саджанцями.

А взагалі садівники впевнені, що у кожному українському саду має рости й плодоносити персикове дерево. Хоча ця культура досить примхлива і живе відносно недовго, всього 8-10 років. Дерево добре росте на дренованих піщаних або гравійних суглинках. Любить збагачені азотом добрива, достатній полив, щорічну обрізку. А боїться кучерявості (хвороба дерева), різких заморозків і такого шкідника як східна плодожерка.

Два плоди замість одного десерту

Персик – справжнє молодильне яблуко. Тим, хто хоче мати гладеньку зволожену шкіру, треба щодня їсти ці плоди, які на 80% складаються з води. До того ж лише один персик середнього розміру забезпечує 10% добової потреби людини у вітаміні А та 17% добової потреби у вітаміні С. Персики також містять:

Дієтологи узагалі вважають персик одним із 10 найкорисніших фруктів (поруч із яблуком, ківі, ананасом). Дійсно, з огляду на його склад і водночас низьку калорійність (40 калорій у 100 г), розуміємо, чому ці плоди треба їсти щодня.

Персики є чудовим джерелом антиоксидантів, підтримують здоров’я серця та судин. А ще:

Хоча, якщо маєте виразку чи гастрит, алергію, діабет, панкреатит, то краще не зловживати персиковою дієтою. Та й здоровим людям рекомендується з’їдати не більше двох плодів на день, і краще замінити ними десерт.

Як обирати персики?

Якісний плід має легкий приємний аромат, ніжну шкірку без вм’ятин та пошкоджень, однорідний, так званий персиковий колір. Але ще звертайте увагу на сорт персика. Їх є сотні, та пересічні споживачі знають лише чотири: жовтий, білий, інжирний (або плаский персик) і нектарин (гібрид персика і сливи).

Отож, жовтий персик має ідеально збалансований кисло-солодкий смак, м’якоть від ніжно-жовтого до оранжево-жовтого кольору, іноді з червоними прожилками.

Білий персик особливо популярний в Україні: плід більш солодкий, соковитіший, аніж жовті сорти.

Інжирний, або плаский персик, може мати жовту або білу м’якоть і солодкий смак та невелику кісточку. Їх особливо полюбляють діти через цікавий вигляд.

І нектарин, якого від персика відділяє лише один ген. Різниця лише в тому, що нектарин має гладеньку шкірку, без будь-якого персикового пуху.

Цікавий факт

Персиковий пух - це своєрідна форма захисту плода. Він захищає ніжну шкірку від зайвої вологи. Без пуху персики гнили б на очах. А ще, як кажуть вчені, пушинки дратують та навіть відлякують багатьох ненажерливих комах.

Як зберігати персики?

Недостиглі плоди краще зберігати при кімнатній температурі впродовж 5 днів, подалі від прямих сонячних променів. Стиглі можна зберігати і в холодильнику, але не довше 4 днів. А якщо персики перестигли, то їх краще перебити у пюре і покласти у "морозилку". Там вони зберігатимуться до року.

Що приготувати ?

Що завгодно - від легких смузі до складних персикових чизкейків. Та у спеку не хочеться стояти біля плити. Тому пропонуємо легкий у приготуванні, цікавий на смак і, що важливо, досить бюджетний салат «Персиковий капрезе».

Інгредієнти:

Персики, томати, моцарелу нарізати, почергово розкласти на таці. Усе це збризнути оливковою олією та бальзамічним оцтом. Приправити перцем, а зверху прикрасити базиліком. Смачного!