Після пів року обговорень Рада ухвалила закон про перезавантаження БЕБ

Законопроєкт був зареєстрований ще в січні, проте голосування постійно відкладали.

t.me/yzheleznyak

Через 6 місяців після реєстрації Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт про перезавантаження Бюро економічної безпеки (БЕБ). Як написав у своєму телеграм-каналі  народний депутат України з парламентської фракції «Голос» Ярослав Железняк, «за»  проголосувало 239 народних депутатів.

- Текст погоджений з партнерами. З незалежним відбором нового голови БЕБ, переатестацією та кадровим відбором. За участю іноземних експертів та українського бізнесу. Можна було краще, але вже молодці, - зазначив Железняк.

За його даними, дана редакція закону відповідає вимогам міжнародних партнерів, бізнесу і громадськості та містить кілька новацій. Так, новий голова буде обиратись комісією із 6 членів, у якій половина є міжнародними експертами з правом вирішального голосу.

Також буде гарантована незалежність директора БЕБ на рівні очільників НАБУ, САП, НАЗК.

Переатестацію буде проводити комісія з 12 членів,  одна половина яких буде від новообраного директора БЕБ,  інша - від міжнародних партнерів, але за пропозицією українського бізнес-середовища.

Таким же способом будуть формуватися кадрові комісії протягом трьох наступних років: з рівними частинами представників від БЕБ та від партнерів за пропозицією українського бізнесу.

Згідно з пояснювальною запискою до закону, його реалізація  «забезпечить чіткість та прозорість проведення конкурсних процедур на обрання на посаду директора» та  сприятиме забезпеченню комплектування кадрового складу бюро.