Відключення світла в Україні можуть призвести до спалаху гепатиту А та холери, - голова МОЗ

Відсутність водопостачання загрожує поширенням серйозних інфекцій у людей.

facebook.com/viktor.liashko

МОЗ наголошує на критичну ситуацію з енергопостачанням, яка може призвести до спалахів інфекційних захворювань. Центри з контролю профілактики та комунальні служби працюють у посиленому режимі, щоб запобігти поширенню інфекцій. Про це розповів міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко в інтерв'ю ВВС.

- Зараз ситуація не менш критична, ніж коли підірвали дамбу Каховської ГЕС. Чому? Через відключення енергопостачання та атак на енергосистему. Коли вимикається електрика, часто зупиняється водопостачання. Тривалі перебої у водопостачанні та наступний запуск можуть призвести до того, що водний шлях передачі інфекцій стане основним. Ми вже фіксували спалахи вірусного гепатиту А, пов'язаного із водою, – зазначив Ляшко.

Він наголосив, що центри з контролю профілактики та комунальні служби працюють інтенсивно, щоб запобігти поширенню інфекцій. На сьогодні випадків холери лікарі не виявляли.

- Є гастроентероколіти невстановленої етіології та інші захворювання. Випадків холери, дякувати Богові, немає, але система вже розуміє, що почався епідемічний сезон, - сказав він.

Міністр також закликає не нехтувати вакцинацією під час війни, наголошуючи на важливості звернення до сімейного лікаря для отримання всіх пропущених щеплень, особливо в епідемічний сезон.