ДБР встановило двох “беркутівців”, які здійснили перші постріли на Майдані

Колишніх правоохоронців заочно повідомили про підозру, тому що вони втекли до окупованого Криму.

gp.gov.ua

ДБР встановило двох колишніх “беркутівців”, які здійснили перші постріли по мітингувальниках на Майдані. Вони втекли до окупованого Росією Криму, тому про підозру їх повідомили заочно. Про це 19 червня сповістило ДБР.

- Працівники ДБР повідомили про підозру колишнього командира роти спецпідрозділу «Беркут» УМВС України в м. Севастополі та одному з міліціонерів цього підрозділу. Вони були безпосередніми виконавцями масових розстрілів активістів Майдану та фактично першими, хто почав стрільбу по мітингувальниках, - йдеться на сайті ДБР.

20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській у Києві ці міліціонери спецроти «Беркут» виконали наказ вищого керівництва та застосували до учасників акцій протесту вогнепальну зброю, споряджену патронами зі свинцевою картеччю. Безпосередньо через них загинуло троє мітингувальників, а ще трьом були спричинені вогнепальні поранення різного ступеня тяжкості.

- Їхні постріли фактично стали поштовхом до продовження вчинення умисних вбивств учасників акцій протесту вже із застосуванням нарізної табельної автоматичної та снайперської вогнепальної зброї бійцями спецпідрозділів київського «Беркута» (так званої «чорної роти») та внутрішніх військ МВС України, - додали у ДБР.

Після Майдану обидва втекли до Севастополя, де згодом перейшли на бік Росії та сприяли анексії Криму. Їм загрожує позбавлення волі від десяти до 15 років або довічне.

В Офісі Генерального прокурора уточнили, що перші постріли близько 9-ї години ранку здійснили з помпових рушниць "Форт-500" в районі пішохідного мосту.

Колишнім “беркутівцям” інкриміновано перевищення влади та службових повноважень, незаконне перешкоджання організації та проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій, вчинених службовою особою із застосуванням фізичного насильства, умисне вбивство трьох осіб та замах на умисне вбивство трьох осіб.

Загалом під час Майдану загинуло 48 учасників акцій протесту та ще 90 отримали вогнепальні кульові поранення.