Україна подала запит Швейцарії через інформацію про відкликання підписів під комюніке Саміту миру

В ОП просять організаторів саміту уточнити список країн-підписантів.

Україна відреагувала на інформацію про те, що нібито Ірак та Йорданія відкликали свої підписи під комюніке, ухваленим на Саміті миру. У зв'язку із цим Київ надіслав Швейцарії запит, щоб уточнити це питання. Про це повідомив радник голови Офісу президента Олександр Бевз в ефірі "Радіо Свобода".

- Ми сьогодні зв'язуватимемося з колегами з Берна, ще раз промовлятимемо увесь перелік країн, що приєдналися. Я особисто був присутній під час оголошення результатів приєднання до комюніке, і ці країни були вказані на фінальному табло у залі, де проводилася пленарна сесія. Тому ми не поспішаємо з висновками про те, які країни від'єдналися або приєдналися. Комюніке залишається відкритим для приєднання будь-яких країн, і ми розраховуємо, що кількість його учасників лише зростатиме, - сказав Бевз.

Як зазначив радник голови ОП, на Саміті миру деякі країни одразу попередили, що не готові приєднатися до будь-яких документів. Українська сторона вважає, що це може бути пов'язане зі специфікою певних політичних процесів усередині цих країн.

- Деякі країни прямо зазнавали тиску, і про це неодноразово говорив президент як про участь у саміті, так і про приєднання до якогось фінального документа. Я впевнений, що деякі країни, які були присутні та не приєдналися до комюніке, приєднаються пізніше. Навіть ті, хто не був, можуть приєднатися. Безумовно, нам було б важливо, щоб країни G20, які сьогодні не приєдналися до комюніке, включилися у мирний процес. І те, що вони сьогодні не приєдналися до комюніке, не означає, що вони не будуть членами, учасниками мирного процесу в майбутньому, - наголосив він.