Експрацівника МОН повідомили про підозру за висміювання незалежності України у соцмережах

Тепер йому загрожує покарання у вигляді штрафу чи 5 років обмеження волі.

t.me/kyiv_pro_office

Колишньому співробітнику Міністерства освіти та науки Андрію Василенку вручили підозру у приниженні національної честі. Минулого року він розмістив у своєму Facebook пост, у якому знецінив незалежність України. Про це повідомили у пресслужбі Київської міської прокуратури.

Прокуратура не називає його ім'я, але з матеріалів справи випливає, що йдеться про Андрія Василенка. У серпні 2023 року на його сторінці у Facebook з'явилася публікація під заголовком «Про вихід України та прибалтійських республік зі складу СРСР. Лонгрід». У повідомленні він висловив думку, що незалежність не принесла користі всім колишнім республікам СРСР. Він назвав незалежність України «кидаловом» та висловив критику на адресу листівок, які закликали голосувати за незалежність 1 грудня 1991 року. Внаслідок скандального посту чиновника було звільнено з Міністерства освіти та науки після проведення дисциплінарного розслідування.

На думку слідства, висловлювання та переконання підозрюваного «образливі для українського народу, принижують його національну гідність і честь на основі національної приналежності, політичних та ідеологічних переконань». Колишньому чиновнику було висунуто звинувачення за частиною 1 статті 161 Кримінального кодексу. За це йому загрожує штраф, обмеження волі до 5 років або навіть ув'язнення до 3 років.