Ілон Маск закликав внести Texty.org.ua до списку терористів - редакція заявила про тиск

За даними редакції, йдеться про матеріал, в якому вказані компанії та особи США, що «повторюють російські наративи».

Видання Texty.org.ua заявило про тиск та погрози після публікації дослідження щодо американців, що повторюють російські наративи. Згідно із заявою компанії, мова йде про матеріал «Американські гойдалки: Від трампістів до комуністів, хто і як агітує за припинення допомоги Україні» від 6 червня. Він містить перелік організацій та осіб, які виступають проти підтримки України.  

- Ми дослідили, як особи та організації, що потрапили до нашого дослідження, взаємодіють між собою в публічному просторі та як деякі з них взаємодіють з російськими медіа та державними інституціями. Усі оприлюднені дані щодо осіб і організацій взяті з відкритих, у тому числі офіційних джерел, — запевнили в Texty.org.ua.

Після виходу матеріалу директор Інституту Рона Пола Деніел Макадамс написав, що Texty.org.ua створило хейтліст громадян США. Інформацію поширили «інші консервативні видання, ультраправі та ліві американські активісти, атакуючи як редакцію, так і авторів матеріалу особисто». Журналістам також «надходили погрози про фізичну розправу».

13 червня власник соцмережі Х Ілон Маск, який також був згаданий у дослідженні, закликав внести Texty.org.ua до списку терористичних організацій та позбавити донорської підтримки. 

- Ми очікуємо, що люди, які адекватно оцінюють ситуацію, стануть на наш захист, тому що ми зараз під ударом. Нам погрожують, зокрема забрати фінансування. Необхідна публічна позиція людей, які прочитають наше дослідження, і якщо вони з ним погодяться, то скажуть, що це насправді корисний матеріал. У ньому немає цькувань чи мови ворожнечі. Навпаки, на нас спрямоване те, в чому нас звинувачують, - сказав головний редактор видання Роман Кульчинський у коментарі «Детектору медіа».

Видання Texty.org.ua заснували у 2010 році журналісти Анатолій Бондаренко та Роман Кульчинський. Фінансується завдяки грантам від донорських організацій.