На виборах до Європарламенту перемогла проукраїнська ЄНП – перша реакція міжнародних політиків

Урсула фон дер Ляєн заявила про будування «міцного центру з проукраїнською позицією», а Макрон розпустив парламент.

oda.zht.gov.ua

На виборах до Європейського парламенту, що тривали з 6 по 9 червня, перемогла проукраїнська Європейська народна партія (ЄНП), яка є найбільшою групою у Європарламенті. Підрахунок голосів продовжується, але приблизні результати вже опубліковані, пишуть DW та Укрінформ

Згідно попереднім результатам, Європейська народна партія, яка і в нинішньому складі парламенту має найбільше депутатів, здобуде приблизно 189 зі 720 місць у новому скликанні на наступні пʼять років.

Провідний кандидат на посаду президента Єврокомісії від Європейської народної партії Урсула фон дер Ляєн після оголошення попередніх результатів вже заявила, що партія будуватиме в Європарламенті «міцний «центр», що матиме чітку проєвропейську та проукраїнську позицію».

-  Я демонструвала протягом мого першого мандата, чого може досягати сильна Європа. Моя мета – продовжувати рухатися цим шляхом з тими силами, які є проєвропейськими, проукраїнськими, виступають за верховенство права. Вже від завтра ця робота розпочнеться знову», - наголосила Урсула фон дер Ляєн.

У Франції "промакронівський" список на виборах отримав поразку, взявши удвічі менше ніж праворадикальне "Національне об’єднання". Через годину після оголошення попередніх підсумків виборів у Франції Макрон оголосив дострокові вибори до Національної асамблеї – нижньої палати парламенту Франції.

- Я почув ваше повідомлення і не залишу його без відповіді, – заявив французький лідер у відеозверненні в соцмережі Х.

Перший тур виборів відбудеться 30 червня. 

У Німеччині на виборах перше та друге місце зайняли консерватори з ХДС/ХСС та праві з АдН. Коаліція Шольца потрапила аж на третє місце.

Бельгія. Ліберальна партія прем'єра країни Александра Де Кроо Open Vld зазнає поразки, через що він подав у відставку.

В Італії  на виборах до Європарламенту перемагає партія чинної глави уряду Джорджи Мелоні "Брати Італії". За попередніми даними, вона отримала від 26 до 30% голосів. Мелоні вже подякувала виборцям на платформі Х.

 - Дякую тобі, Італіє. Партія "Брати Італії" підтверджує себе як провідну італійську партію, перевершивши результат останніх політичних виборів, - написала прем’єрка.

Австрія. На виборах до Європарламенту лідирувала  проросійська АПС. Вона набрала 27% голосів. У Фінляндії ж перемогла правляча НРП на чолі з прем'єром Петтері Орпо.