Мешканці Шацька: Відпочивальники почали приїжджати ще до відкриття сезону

Позбавлені безпечних морських курортів, люди їдуть на озера, незважаючи на близькість до них Білорусі.

ФБ Шацькі озера

Курортний Шацьк, здається, вже пережив свої найгірші часи. Якщо в перший і другий рік війни туриста сюди і калачем було не заманити, то на третій - втомлені воєнними реаліями люди, які ще й втратили відпочинок на морських узбережжях, з'явилися вже до початку сезону. Перші дзвінки на бази з проханнями про бронювання почали надходити наприкінці травня, чого, як запевняють місцеві, тут зроду не було.

«Хто ж сюди білорусів пустить?»

Мешканці прибережних сіл, які здають житло відпочивальникам, згадують: минулого року в середині літа, коли сезон у негарячій Волинській області якраз у розпалі, на Шацьких озерах сиділи лише вони одні. Туристів взагалі не було.

- Усі боялися білорусів – що розпочнеться наступ з того боку, – наголошують місцеві. - Від нас до кордону 20 км. Туристів із Білорусі, які раніше до нас товпами їздили, теж, зрозуміло, не було. Хто ж їх тепер пустить?

Цього року, сподіваються, становище виправиться. Люди потроху звиклися з воєнними реаліями і згадали про те, що можна і треба день-другий, а то й тиждень провести на природі. Власники турбаз обережно мріють: може, цього року вийдуть на довоєнні показники. Принаймні ранні дзвінки на це натякають.

- У нас сезон починається наприкінці червня, до цього часу погода зазвичай не сприяє купанню, - ділиться з журналісткою Коротко про Марта, господиня однієї з баз за 50 метрів від найглибшого озера країни Світязь. – Я вперше так рано приїхала на базу – на початку червня немає сенсу навідуватись, ніхто ще нічого не бронює. Але зараз погода гарна. Щоб я наприкінці травня когось брала – такого взагалі ніколи не було. Але вже з'являються дзвінки – ось зараз буквально до нас уже виїхали люди. Я сама вперше за п'ять років у таку пору купалася.

Наразі, каже Марта, на червень та початок липня заброньовано близько десяти відсотків номерів. Місць достатньо. Незважаючи на зменшення кількості туристів, бази довкола озер не закрилися – відкриватися, швидше за все, будуть усі.

– У перший рік війни у ​​середині липня, а це розпал сезону, я тут була одна, – згадує Марта. - Погода була така собі, звичайно, але все одно. У нас же все від погоди залежить – якщо небо закриває хмарами, всі різко збираються: «ні, не сидітимемо тут», а як тільки сонце виходить, то бронюють усі номери повністю за день.

У воєнний час змінилася і географія туриста. Якщо раніше на Шацькі озера зазвичай їхали відпочивальники з пропискою у західних областях, іноді – з київською, то тепер все частіше на базах лунають дзвінки зі східних та південних регіонів. За словами Марти, цього року збираються приїхати з Дніпра та навіть з Одеси – відпочинок біля моря тепер небезпечний. Багато таких, хто вперше приїде на Шацькі озера, із Києва. А торік, кажуть, чомусь багато було з Житомира.

У пансіонатах живуть переселенці

У державних пансіонатах та санаторіях поки що не густо. Як розповіли Коротко про співробітники санаторію «Лісова пісня», сьогодні у номерах мешкає близько 90 переселенців із Харкова.

– За них платить благодійна організація, – зазначає звільнений днями із санаторію «Лісова пісня» у зв'язку з мобілізацією заступник директора з господарської частини Петро Ткачук. - Минулого літа трохи місця заповнилися. Приїжджали зазвичай на кілька днів. Це прикордонна зона, треба перепустку робити. Цьогорічного сезону може і не бути взагалі, як такого. Зараз не їдуть – бояться, що вручать повістку на блокпостах.

Дівчата вже печуть пончики

Окрім переселенців, у санаторії відпочивають сім'ї загиблих бійців – ті, яким путівки надають ОТГ. А так туристів нема.

Так чи інакше, а жителі поблизу розташованих до Шацьких озер сіл усе ж таки сподіваються, що люди будуть. Адже війна забрала можливість відпочити на узбережжі Азовського моря - у Бердянську чи Кирилівці, або ж у тій же Одесі на березі Чорного.

- Дівчатка, які печуть пончики, – це наш пляжний бренд, традиційна насолода, якою ласують відпочивальники, - вже готуються до сезону, - розповідають власники баз у селі Світязь на березі однойменного озера. – Загалом за час війни у ​​нас облагородили зони відпочинку. У центрі поклали бруківку, зробили дорогу на набережній. На березі звели пандуси, і дівчаткам тепер легше на велосипедах розвозити свій товар. Хоча, кажуть, вони не дуже надійні, могли б краще зробити. Але вже як є, і за це спасибі.

400 гривень за добу в котеджі на одного

Комарів, чутки про яких щороку відлякують від Шацьких озер бажаючих відпочити на вихідні, кажуть, біля самої води немає.

- Я постійно чую, що наші комарі вже когось доїдають, але сама їх не бачу, - дивується Марта. - Може, це десь, де більше лісів... У нас біля самого Світязя їх нема.

Ціни місцеві, незважаючи на загальне подорожчання всього і вся, не піднімають. Навіть опускають. Готові торгуватися.

- Ті ціни, що ви бачите на сайтах, завищені, - відверто визнають власники баз. – Ми таку ціну, ось, наприклад, 400 гривень з особи в котеджі, можемо взяти, тільки якщо приїхала одна людина на одну ніч, і стелити одному та прати-прибирати після нього невигідно. Якщо компанією їдуть – знижуємо ціни. Якщо довго живуть – опускаємо ще більше. Зараз, щоправда, трохи піднімемо – через подорожчання електрики. Подивимося.

Житло в котеджах дехто з власників сьогодні намагається здавати компаніям поверхами. На одному поверсі – три-чотири кімнати, може поміститися 10-12 осіб. Душ, кухня – загальні, на поверсі. Але здадуть номер і окремо – нікому не відмовляють.

Бомбосховище – одне на все село

Щодо бомбосховищ відпочивальники не переймаються. Власники баз зазначають: жодного разу про укриття не запитували.

– Їх у нас і немає, ні на базах, ні на пляжі, – розводять руками господарі баз відпочинку. – Ось тільки на тій державній, на яку Зеленський приїжджав, є – в одному із корпусів. Але в нас тихо, спокійно, тривоги не чути. Я ось приїхала зі Львова, кажу сусідці: «О п'ятій ранку тільки був відбій», а вона: «А що це таке?». Тут навіть не знають, що це! У нас тут нічого не пищить, не літає, не стріляє.

Вхід у ліс за грибами та ягодами закритий – для цього потрібні перепустки. Щоправда, люди й самі не горять бажанням у воєнний час гуляти прикордонними посадками – раптом нарвешся на заготовлену для ворога міну. Деякі ходять з місцевих, які знають безпечні стежки, грибні та ягідні галявини. Але збирачів набагато менше, ніж до війни.