Офіс президента пояснив унікальність безпекових угод, які Зеленський підписав у Стокгольмі

Зеленський  у Стокгольмі підписав угоди про безпеку з трьома країнами - Швецією, Ісландією та Норвегією.

REUTERS

Президент Володимир Зеленський під час саміту Україна – Північна Європа у Стокгольмі підписав безпекові угоди з трьома країнами. На співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку України погодилися Норвегія, Ісландія та Швеція, повідомила пресслужба Офісу президента.

Норвегія у 2024 році надасть Україні щонайменше 13,5 млрд норвезьких крон (близько 1,2 млрд євро) військової допомоги. Загалом у довгострокову програму з підтримки Норвегія заклала майже 6,4 млрд євро на 2023–2027 роки. Разом із союзниками Норвегія допомагатиме Україні розвивати спроможності у сфері сучасних бойових літаків і вже фіксує чітку готовність передати винищувачі F-16.

Ісландія протягом 2024–2028 років щороку виділятиме Україні щонайменше 4 млрд ісландських крон (майже 30 млн дол.). Вона також готова фінансувати, закуповувати та постачати оборонні матеріали й спорядження. 

- Унікальність угоди в тому, що Ісландія зобов’язується продовжувати транспортувати до України військові вантажі й обладнання від союзників по НАТО зафрахтованими вантажними літаками. Крім того, Ісландія приділятиме особливу увагу підтримці й спорядженню українських жінок у Збройних силах України, - розповіли в Офісі президента.

Швеція упродовж 2024–2026 років надасть Україні військову допомогу на 75 млрд шведських крон (близько 6,5 млрд євро), що приблизно становитиме 2,2 млрд євро на рік. Сума допомоги зростатиме протягом десятирічного терміну дії документа. Швеція надаватиме Україні авіацію та протиповітряну оборону, бронетехніку, артилерійські системи Archer і бойові машини CV90. Унікальною частиною угоди зі Швецією є надання спеціалізованих літаків ASC 890, а також перспектива передачі Україні літаків JAS 39 Gripen включно з відповідним навчанням.