Принади "зеленого туризму": пожити у мазанці, забути про телефон і власноруч рубати дрова

Про гостинні садиби, що розташовані у центральних, відносно спокійних областях України.

mazanka.in.ua

В селах подалі від галасливих та загазованих великих міст можна відпочити і тілом, і душею. Тож навіть під час війни продовжується "зелений туризм". Про те, де в Україні, крім Карпат, є сільські резорти, скільки коштує пожити у хатині з глиняними стінами і підбірка цікавих екосадиб для відпочинку - у матеріалі Коротко про.

Гостьові хати з усіма зручностями

Поняття «зелений туризм» зрозуміле усім. Це відпочинок на фермерських господарствах чи приватних садибах у сільській місцевості. Але скільки стереотипів існує у цій сфері!

Найголовніші з них: дотепер багато людей вважають, що відпочинок у сільській садибі – це відсутність будь-яких благ цивілізації. А по-друге, нібито колискою "зеленого туризму" в Україні є лише Карпати.

Розвінчуємо обидва міфи. Зазвичай господарі облаштовують гостьові садиби усіма зручностями. Звісно, є й такі хатки, де можна пожити кілька діб без гарячої води, світла, вай-фаю, тобто як наші предки. І вони теж користуються попитом. (Бо що є краще для мозку, ніж цифровий детокс. – Ред.)

Щодо другого твердження, то, дійсно, в Карпатах "зелений туризм" надзвичайно популярний. Але «зелених» туристів чекають і в інших регіонах України. Тому у цій статті навмисно не згадуємо Карпати, а побуваємо у садибах, розташованих у центральних областях України, там, де відносно спокійно та без регулярних «прильотів».

Перш ніж розповісти про цікаві сільські резорти, нагадаємо кілька важливих правил вдалого "зеленого" відпочинку.

На жаль, через війну чимало приватних садиб, які приймали туристів, зараз стоять пусткою. Дехто з власників пішов воювати, хтось виїхав, є й такі, які, як то кажуть, не витягують, адже туристів поменшало. Також в будиночках, які два роки тому приймали гостей, зараз мешкають переселенці. Тому цінуймо зусилля власників працюючих садиб, які усіма силами стараються розвивати "зелений туризм" в такий важкий для більшості українців час.

Вінницька область

«Мазанки» в Ільківці

Неподалік Вінниці є маленьке село Ільківка. Тут чекають на туристів у «Мазанці». Це дві хатини, одна неподалік іншої. Так і називаються: "Мазанка під вишнею" та "Мазанка у яру". Будиночки наче з позаминулого століття, з мазаними стінами. Зате з усіма сучасними комунікаціями.

У більшій хаті, що під вишнею, можуть розміститися п’ятеро гостей. Тут є все необхідне для комфортного відпочинку, усі ті зручності, до яких звикли містяни.

З цікавого: власники «Мазанки» зберегли старовинний комод, світильники, гасові лампи, чайники, відновили кам’яний погріб та клуню. Усі старожитності хочеться детально розглядати, покрутити в руках, зазирнути в той же погріб, сфотографуватися біля масивного комода.

Та найбільше гостей манить місцева природа. Тут ліс, озеро, трави. І тиша. Чутно лише шурхіт вітру та спів птахів. А якщо хочеться трохи активностей, то можна орендувати велосипеди, човен, навіть вудочки для риболовлі.

Вартість: від 4000 грн за добу

Де знаходиться: с. Ільківка, Вінницький район, Вінницька обл.

Сайт: mazanka.in.ua

Садиба «Родинне гніздо»

Узагалі це три хати, що знаходяться на трьох різних локаціях. Одна з них чекає на туристів у селі Канава, що на Вінничині.

На тамтешній території «Родинного гнізда» є будиночки зі зрубу та 100-літня сільська хата. Саме остання - цікава та колоритна, з маленькими вікнами, розписаними стінами, дах з очерету. Усередині - типово сільський інтер’єр, який, правда, трохи розчаровує. Екстер’єр хати більш стильний. Все ж надто багато вишитих рушників, скатертин, подушок, картин на стінах, ляльок в українському стилі.

Але власники садиби впевнені, що саме їхня Канава - ідеальне місце для любителів "зеленого туризму". Тут є і ліс, і відома річка Південний Буг, і сільській спокій та затишок. Місцевих активностей не так багато, як, приміром, у столиці, та все ж можна потрапити на майстер-клас з Петриківського розпису або навчитися готувати подільські вареники, борщ, випікати хліб.

Вартість: від 1400 грн за добу (проживання у сільській хаті)

Де знаходиться: с. Канава, Тиврівський район, Вінницька обл.

Сайт: zeleniyturizm.com.ua/kanava/rooms

Кіровоградська область

Садиба «Саблінська»

Це шість будиночків для гостей. Кожна хата має свою кухню та необхідне начиння для приготування їжі (крім продуктів). Власники садиби ще й облаштували літні кухні та душі, дитячий басейн, майданчик, лежаки для тих, хто хоче позасмагати, стаціонарні кам’яні мангали і окремі великі альтанки для кожної компанії.

Відпочивати сюди їдуть і сім’ї з дітьми, і великі компанії молоді. Тому майте на увазі, що у вихідні дні тут трохи шумно. Зате можна втікти на природу. Поблизу є чотири озера, на березі яких зручно рибалити і навіть засмагати. Саме озерами, лісом, і при цьому близькістю до Кропивницького «Саблінська» приваблює гостей. Та, правду кажучи, гостьові будиночки просять хоча б косметичного ремонту та оновлення інтер’єру.

Вартість: від 750 грн за добу.

Де знаходиться: с. Саблине, Кропивницький район, Кіровоградська область

Сайт: usadba.kr.ua

Черкаська область

Садиба «Мальва»

Це дві хати «Мальва озерна» та «Мальва горішня». Будиночки відреставровані в традиційному народному стилі. Власники подбали, аби зберегти і господарські будівлі.

Одна з хатин знаходиться біля озера, інша - неподалік на пагорбі. Обидві «Мальви» оздоблені лише натуральними матеріалами (глина, дерево). Також є піч, лежанки, грубки. Влітку в хатинах свіжо та прохолодно, легко дихається і добре спиться. Ще б пак! Адже навкруги природа, та й в самих будиночках немає нічого штучного на кшталт пластикових вікон чи шпалер з гіпсокартоном. Сюди варто їхати тим, хто прагне тихого відпочинку.

Вартість: від 1000 грн за добу (за 2 осіб)

Де знаходиться: село Миколаївка, Корсунь-Шевченківський район, Черкаська область

Сайт: ecotourism.in.ua

Садиба «Тарасові шляхи»

Великий гостьовий дім знаходиться на тихій сільській вулиці одного з найбільш відомих українських сіл. Про Моринці чув кожен українець, адже тут народився Тарас Шевченко.

У садибі «Тарасові шляхи» є кілька кімнат для гостей. Тут скромно, але затишно. І дешево. Та про ціни трохи нижче. Звісно, родзинка садиби – це те, що гості мають змогу прогулятися тими ж стежками, якими ходив маленький Тарас, побувати у Кобзаревій хаті-музеї. А ще можна потрапити на майстер-клас з Петриківського розпису, різьби по дереву, гончарної справи. А ще можна навчитися рубати дрова. Вважаєте, невелика премудрість? А насправді треба мати силу у руках та влучне око.

Вартість: від 500 грн за добу (ліжко-місце з триразовим харчуванням!)

Де знаходиться: село Моринці, Звенигородський район, Черкаська обл.

Сайт: moryntci.com.ua