У чому унікальність шведського літака-розвідника ASC 890, отриманого Україною

Це повітряне судно стане «очима» для F-16.

root-nation.com

Україна отримає від Швеції найбільший пакет допомоги за всю історію повномасштабного вторгнення на суму 1,6 млрд євро. Крім іншої зброї і техніки, Швеція дає два літаки радіолокаційної розвідки і управління ASC 890.

Російські А-50 збиваємо, шведські аналоги – отримуємо

За фактом Україна отримає на озброєння літаки далекого радіолокаційного виявлення. Це надзвичайно важливо, адже ці борти дозволяють виявляти цілі на морі та в повітрі – ворожі кораблі, ракети, винищувачі, гелікоптери, «шахеди» та інше.

Літак радіолокаційної розвідки та управління ASC 890, який Швеція передає Україні, буде, зокрема, підкріпленням для західних винищувачів F-16. Він є аналогом російських літаків далекого радіолокаційного виявлення А-50, які успішно збиває Україна.

«Нам потрібні такі літаки, тому що вони дають можливість виявляти цілі на відстанях 450 км, – пояснює спікер Повітряних сил Збройних Сил України Ілля Євлаш. - ASC 890 також можуть виявляти ворожі повітряні цілі щодо випромінювання російських радіолокаційних станцій: підсвічують їх та передають Україні координати. Це серйозна машина, яка може служити посиленням "очей" F-16».

На запитання, чи Повітряні сили знають, як захистити шведські літаки від російських атак, Євлаш каже, що так.

"Ми розуміємо, що цей літак буде однією з пріоритетних цілей окупантів, коли нам його передадуть. Звичайно, ми маємо напрацювання, як уберегти подібну техніку", - запевнив спікер.

Виявляє цілі на відстані 450 кілометрів

Літак обладнаний радаром Airborne Surveillance and Control (ASC) 890, потужність якого дозволяє виявляти цілі незалежно від погодних умов за допомогою S-діапазону активної антени з електронним скануванням, розробленої з використанням сучасної елементної бази на основі нітриду галію.

Радар дозволяє виявляти цілі на висоті понад 18 кілометрів. Дальність виявлення – близько 450 км. В умовах сильних перешкод радіолокації (тобто роботи засобів ворожої РЕБ) – до 350 кілометрів.

PS-890 Erieye може виявляти і відстежувати винищувачі, гелікоптери, крилаті ракети і навіть дуже маленькі цілі на морі, оскільки він має режим спостереження за морем. Крім того, сектори, які вважаються важливими, можуть одночасно скануватися в різних режимах. Вони здатні працювати в середовищах, насичених електронікою, як всепогодний пристрій, а також можуть розрізняти "друзів" та "ворогів" завдяки своїх можливостей.

Технічні характеристики: Saab ASC 890 (Saab 340 AEW&C)

На тему

Швеція віддала Україні всі свої БТР

Крім літаків ASC 890, Швеція передасть Україні весь свій запас бронетранспортерів 302, ракети Rb 99 (AMRAAM), які можуть використовуватися як на літаках, так і в наземних системах ППО, артилерійські боєприпаси та ресурси для обслуговування раніше переданої техніки.