Оксана Білозір розповіла, як ледве вижила після отруєння під час роботи у Мінкульті

За словами Білозір, її отруєння було пов'язане з політичною діяльністю, і тоді вона вижила "всім на зло".

youtube.com/Івано-Франківське обласне телебачення «Галичина»

Співачка та колишній народний депутат Оксана Білозір зізналася, що пережила замах на своє життя - на початку 2005-х її отруїли "Новачком". В інтерв'ю для проєкту "Ліберті Арт" артистка розповіла, що це сталося за часів, коли російськомовний шоу-бізнес почав штучно заповнювати свою нішу в нашій країні. У той період Білозір очолювала Міністерство культури, але, як виявилося, залишила пост через проблеми зі здоров'ям.

- А ви знаєте, чому я не продовжила? Бо мене отруїли. Так само, як і Віктора Андрійовича Ющенка. Я цілий рік лежала у Феофанії, дивом вижила. Практично лише тепер ми це розуміємо. Мене також лікував Микола Корпан, наш відомий кріохірург з Відня. Він і Віктора Андрійовича вів повністю. Я була частково паралізована, повністю спотворено у мене було обличчя. Одним словом, була дуже складна ситуація, - уточнила зірка.

Білозір додала, що її отруєння було пов'язано з політичною діяльністю, і тоді вона вижила "всім на зло". СБУ відкрила кримінальну справу за фактом інциденту, проте зірка попросила слідчих закрити її, щоб убезпечити себе та своє майбутнє.

- Тепер я розумію, що це був "Новачок". Тому що у нас наразі більше інформації про це. Було відкрито кримінальну справу, адже я державний службовець першого рангу. І це справа держави - дуже серйозно розібратися. Але я попросила, щоб СБУ закрила цю справу. Тому що я знала, що не зможу себе захистити. А мені треба було вижити, жити, працювати далі, – наголосила Оксана. – Тому я не змогла продовжувати, але я дуже багато зробила. Я і той колектив, який зі мною працював, запровадили новації: мистецтво - це храм. А туризм – це дорога до нього. Щоб поєднати бізнес із культурою.

Білозір родом із Рівненської області. Закінчила Львівську консерваторію. Будучи студенткою, стала солісткою ВІА "Ритми Карпат", який пізніше було перейменовано на "Ватру". У 1985 році разом із "Ватрою" записала першу сольну платівку. Основу репертуару Оксани тоді складали переробки народних пісень та пісні її першого чоловіка Ігоря Білозіра. У шлюбі Ігор та Оксана прожили 14 років, у них народився син Андрій. 1989 року співачка вийшла заміж за музиканта Романа Недзельського, від якого у неї є син Ярослав. Пара розлучилася у 2023 році після 33 років шлюбу.