Олександр Усик на вершині: що далі?

Перспективи боксера після знаменної перемоги досить різноманітні – від виходу на пенсію до гри у футбол.

REUTERS

Так, український боксер Олександр Усик переміг британця Тайсона Ф'юрі та виграв перший в історії безперечний титул чемпіона світу у важкій вазі. Олександр додав пояс WBC до своїх титулів IBF, WBA, WBO та увійшов до Зали слави світового боксу, де вже знаходяться Мохаммед Алі, Джо Луїс та Майк Тайсон. І Евандер Холіфілд. Лише від переліку імен дух захоплює.

Постає закономірне питання: що далі? Чим Олександр займатиметься, підкоривши всі вершини боксерських піків? Піде на заслужену пенсію чи висунеться в депутати, може, навіть мажоритарником, чи займеться тренерською роботою, виховуючи нових «усиків» на славу України?

Сам Олександр запевняє, поки що кар'єру боксера кидати не збирається. З найближчих перспектив – ймовірний матч-реванш Ф'юрі з Усиком у жовтні. Але зараз дія боксерської ліцензії Олександра Усика призупинена до липня. Причина – ушкодження, отримані у поєдинку з Ф'юрі. Ліцензію повернуть після відновлення від травм та проходження медогляду. Тобто до цього часу прогнозувати щось складно. Та й чи варто?

«Йому більше нема чого доводити»

- Я думаю, єдине, що може зробити Усик, – піти у відставку. Йому нема чого доводити. Він двічі побив Ей Джея, а тепер ще й Ф'юрі, - каже ексчемпіон світу у суперсередній вазі Карл Фроч. - Для мене він найвидатніший боєць свого покоління. Він лідер зграї… На мою думку, він має завершити кар'єру. Хлопець зробив усе, що мав зробити. У нього достатньо грошей, і він виграв усе, що міг.

Додому, до родини!

Сам Олександр Усик неодноразово говорив, що після бою хоче нарешті повернутися до своєї родини, оскільки протягом дев'яти тренувальних місяців він не мав такої можливості.

– Зараз я хочу додому, відпочити та зробити перерву. Хочу їсти, спати, поцілувати дружину. Я пропустив усі сімейні свята. Весь час тільки тренувався, - сказав Усик на післяматчевій пресконференції. – Зараз я щасливий. Хочу піти до своєї церкви, помолитися.

Щодо реваншу Усик не заперечує і каже, що готовий до повторного поєдинку з Ф'юрі. Чи готовий Фьюрі – ось у чому питання.

У сімейному колі Усик може повернутися до читання книг – він неодноразово говорив, що любить читати.

- Я багато релігійної літератури читаю: житіє святих, про старців, православних воїнів. Зараз я трохи не можу зрозуміти, як її читати, тому що вона мені не йде, але я змушую себе – це «Атлант розправив плечі». Здоровенна така книга, але я не знаю, чомусь вона мені складно дуже йде, може, ще я не доріс до такої книги… «П'ята гора» Пауло Коельо дуже сподобалася. "Несвяті святі", де зібрані історії про різні життя звичайних людей, які якось почали перетинатися і прийшли до служіння богу. "Як керувати часом", тобто різна література є... - розповідав боксер в інтерв'ю каналу Parimatch Ukraine.

Акцент на благодійність

Також у Олександра з'явиться більше часу для роботи в благодійній організації «Фонд Усика», яка нещодавно розпочала збирання коштів (1 мільйон євро) на купівлю 50 машин швидкої допомоги.

- Моє повсякденне життя починається з того, що я беру смартфон і читаю новини про те, скільки ракет упало сьогодні у Києві, Харкові та інших містах. Щоранку я перевіряю, чи живі всі мої друзі та близькі, і молюся за їх безпеку. Саме так починають свій день мільйони українців, - зазначав Усик напередодні свого бою з Ф'юрі в інтерв'ю MailSport.

Світ дізнався про футбольне «Полісся»

Під час ефектного виходу Олександра Усика на ринг в образі отамана глядачі побачили напис на спині його форми – ФК «Полісся ». Для непосвячених це стало загадкою, а ось фанати боксу знають, що з цим житомирським клубом Усик торік підписав контракт.

Віцепрезидент житомирського «Полісся» Володимир Тесля розповів Sport.ua, що Олександр Усик може дебютувати за клуб уже цього сезону:

– Саня готовий за нас зіграти у будь-яку погоду. Може, ще й цього сезону ми його побачимо у футболці «Полісся». Нам ще й із «Шахтарем» грати в останньому турі (матч відбудеться 25 травня. - Прим. авт.). Битва намічається серйозна, можливо, десь і в рукопашну доведеться йти, а Усик може «нагнати страху» на суперників, - жартує Тесля.

Можливо, після боксу Олександр Усик впритул займеться футболом, адже він уже брав участь у складі ФК «Полісся» у товариському матчі з ФК «Верес» у 2022 році.

Заняття футболом, безумовно, позитивно позначиться на фізичній формі Усика, тому що навряд чи він продовжить свої тренування. Нагадаємо, крім відпрацювання ударів у рингу, Усик по кілька годин на день боксував у басейні, займався веслуванням, бігав спринти на піщаних пляжах, купався у крижаній воді, жонглював та танцював (такі вправи розвивають координацію та роботу ніг).

До речі

Українець втратить один із поясів

Ще до бою з Ф'юрі IBF ухвалила рішення: Усик позбудеться пояса чемпіона цієї організації. Справа в тому, що він прострочив обов'язковий захист їхнього титулу. Тож пояс, найімовірніше, заберуть. Тепер цей титул буде стоять на кону у поєдинку 1 червня між Філіпом Хрговичем та Даніелем Дюбуа. Прогнозується, що ексчемпіон світу Ентоні Джошуа кине виклик переможцю цієї пари. А що ж Усик? Поки що з його табору не прозвучало пропозицій про матч за цей трофей. Втім, він абсолютний чемпіон світу у хевівейті і може сам вирішувати, коли і з ким йому хочеться боксувати.