Норвегія, Ірландія та Іспанія визнали Палестину як державу - Ізраїль відкликав послів

Норвегія, Ірландія та Іспанія визнали Палестину як незалежну державу. 

REUTERS

Норвегія, Ірландія та Іспанія визнали Палестину як незалежну державу. Влада цих країн вважає, що таке визнання сприяє встановленню миру на Близькому Сході. Про це заявив на пресконференції прем'єр-міністр Ірландії Саймон Харріс.

- Сьогодні Ірландія, Норвегія та Іспанія оголошують про визнання держави Палестина. Всі ми зробимо необхідні кроки на національному рівні, щоб виконати це рішення, - заявив Харріс.

Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес уточнив, що країна визнає Палестинську державу під керівництвом національної адміністрації в Рамаллі, а також у кордонах до 4 червня 1967 року разом із Сектором Гази та Східним Єрусалимом. У таких же кордонах Палестина як держава існуватиме для Норвегії, повідомив на пресконференції прем'єр-міністр Йонас Гар Стере. 

- Коли ми визнаємо Палестину, ми зможемо з більшою впевненістю закликати інші країни підтримати створення Палестинської держави, а також притягнути Палестинську державу до відповідальності, - зазначив Стере.

Після заяв Норвегії та Ірландії глава МЗС Ізраїлю Ісраель Кац оголосив про відкликання послів із цих країн для консультації. Міністр додав, що ухвалить таке ж рішення і щодо дипломатів, які перебувають в Іспанії, якщо країна визнає Палестинську державу.