Користь меду: солодкі маски «зітруть» з обличчя кілька років, а чай врятує від гикавки

У давнину бджолиний продукт був і ласощами, і ліками, і валютою.

backyardbeekeeping.iamcountryside.com

Усе про мед людство знає вже багато тисячоліть. Напередодні всесвітнього дня бджільництва, що відзначається 20 травня, розповідаємо: який сорт меду найбільш корисний, скільки ложок треба (і можна) їсти щодня та чи можливо відрізнити солодку підробку від оригіналу. Про все це та більше – у матеріалі Коротко про.

Їжа, ліки та валюта

Середина та кінець травня – час, коли пасічники викачують перший врожай меду. Чи буде цього року мед - поки що невідомо, літо покаже. А от минулого року солодкого продукту було вдосталь.

Наші предки вважали, що медовий рік  – щасливий рік. Звісно, це тодішні забобони. Але і їх можна зрозуміти: в давнину мед був ласощами, ліками, своєрідною валютою.

Історія меду давня та цікава. Вчені кажуть, що його добували з вуликів диких бджіл ще у 7-му тисячолітті до нашої ери. На всіх континентах мед вважали мало не священною їжею. А в Стародавньому Єгипті його використовували для бальзамування померлих.

Навіть у наш час, коли є вдосталь продуктів та ліків, мед вважається мало не панацеєю від більшості хвороб. Вчені довели, що у ложці меду є:

А ще продукт багатий поживними речовинами та антиоксидантами, має антибактеріальні властивості. Якщо вживати мед щодня в помірній кількості, то вже за кілька тижнів відчуєте позитивні зміни в роботі свого організму. Наприклад, трохи знизиться артеріальний тиск, покращиться загальне самопочуття. А ще ці ласощі здатні:

Дорослій людині варто з’їдати щодня не більше двох столових ложок меду. Все ж мед на 85% складається з вуглеводів, які швидко засвоюються. Тобто зайва ложка-друга цього продукту – і привіт, додаткові сантиметри на талії.. А ще слід обмежити споживання меду людям, які хворіють на гастрит, панкреатит, діабет, а також алергікам та астматикам.

Кожен сорт має власний смак

На ринку, в магазині чи в знайомого пасічника асортимент сортів меду здивує навіть найбільш затятого ласуна. Зазвичай знаємо мед з різнотрав’я, гречаний, липовий. А ще є смачнючий акацієвий, соняшниковий, ріпаковий, падевий… І кожен сорт меду має власний смак, колір, запах і по-різному впливає людський організм.

Як вибрати натуральний мед?

Інтернет рясніє усілякими способами перевірки меду на натуральність. У пошуках натурального продукту всілякі горе-експерти радять мед розчиняти у воді, розтирати між пальцями тощо. Та самі пасічники скептично ставляться до таких лайфгаків. Тому, обираючи мед:

Як зберігати мед

Найкраще - у глиняному, скляному, керамічному або дерев'яному посуді: