Усе про мед людство знає вже багато тисячоліть. Напередодні всесвітнього дня бджільництва, що відзначається 20 травня, розповідаємо: який сорт меду найбільш корисний, скільки ложок треба (і можна) їсти щодня та чи можливо відрізнити солодку підробку від оригіналу. Про все це та більше – у матеріалі Коротко про.
Їжа, ліки та валюта
Середина та кінець травня – час, коли пасічники викачують перший врожай меду. Чи буде цього року мед - поки що невідомо, літо покаже. А от минулого року солодкого продукту було вдосталь.
Наші предки вважали, що медовий рік – щасливий рік. Звісно, це тодішні забобони. Але і їх можна зрозуміти: в давнину мед був ласощами, ліками, своєрідною валютою.
Історія меду давня та цікава. Вчені кажуть, що його добували з вуликів диких бджіл ще у 7-му тисячолітті до нашої ери. На всіх континентах мед вважали мало не священною їжею. А в Стародавньому Єгипті його використовували для бальзамування померлих.
Навіть у наш час, коли є вдосталь продуктів та ліків, мед вважається мало не панацеєю від більшості хвороб. Вчені довели, що у ложці меду є:
- провітамін А,
- вітаміни С, РР, Е та К,
- фолієва кислота,
- залізо,
- мідь,
- цинк,
- амінокислоти.
А ще продукт багатий поживними речовинами та антиоксидантами, має антибактеріальні властивості. Якщо вживати мед щодня в помірній кількості, то вже за кілька тижнів відчуєте позитивні зміни в роботі свого організму. Наприклад, трохи знизиться артеріальний тиск, покращиться загальне самопочуття. А ще ці ласощі здатні:
- 🐝нормалізувати обмін речовин,
- 🐝заспокоїти надокучливий кашель та гикавку,
- 🐝знизити тривожність та нормалізувати сон,
- 🐝прискорити загоєння ран та опіків,
- 🐝покращити стан шкіри, волосся (медові маски «зітруть» з обличчя кілька років).
Дорослій людині варто з’їдати щодня не більше двох столових ложок меду. Все ж мед на 85% складається з вуглеводів, які швидко засвоюються. Тобто зайва ложка-друга цього продукту – і привіт, додаткові сантиметри на талії.. А ще слід обмежити споживання меду людям, які хворіють на гастрит, панкреатит, діабет, а також алергікам та астматикам.
Кожен сорт має власний смак
На ринку, в магазині чи в знайомого пасічника асортимент сортів меду здивує навіть найбільш затятого ласуна. Зазвичай знаємо мед з різнотрав’я, гречаний, липовий. А ще є смачнючий акацієвий, соняшниковий, ріпаковий, падевий… І кожен сорт меду має власний смак, колір, запах і по-різному впливає людський організм.
- 🍯Акацієвий. Світлого кольору, густий, має ніжний смак та аромат. Діє як легке заспокійливе, зміцнює імунітет, допомагає при головному болю. Взагалі пасічники кажуть, що цей сорт меду найбільш корисний. Щоправда, і підробляють його найчастіше. Акацієвий мед поширений у південних областях України (Одеська, Херсонська, Миколаївська обл.).
- 🍯Липовий. Світло-жовтий з зеленуватим відтінком та відчутним запахом липи. Використовують при лікуванні застуд.
Ріпаковий. Жовтий, ароматний і густий. Поліпшує травлення, допомагає при безсонні, підходить для загального зміцнення організму. - 🍯Соняшниковий. Яскраво-жовтого кольору, густий. Чай з таким медом допомагає при хворобах дихальних шляхів.
- 🍯Гречаний. Запашний, у смаку відчувається певна гостринка, колір темно-жовтий, майже коричневий. Народні цілителі кажуть, що цей сорт меду особливо корисний при хворобах сечостатевої системи, виразках шлунка, авітамінозі.
- 🍯Падевий. У теплу та суху погоду на листках рослин можуть з’являтися солодкі краплини. Це й є падь, яку збирають бджоли. Падевий мед темного кольору з різними відтінками. Наприклад, з дуба - коричнюватий, з модрини - жовтий, з ялини - темний. Натуральна заміна аптечних імуностимуляторів.
- 🍯Каштановий. Темно-жовтого кольору, на смак злегка терпкий. Цей сорт меду зміцнює імунітет, «чистить» судини, допомагає при анемії.
Як вибрати натуральний мед?
Інтернет рясніє усілякими способами перевірки меду на натуральність. У пошуках натурального продукту всілякі горе-експерти радять мед розчиняти у воді, розтирати між пальцями тощо. Та самі пасічники скептично ставляться до таких лайфгаків. Тому, обираючи мед:
- 🐝купуйте лише у «свого» пасічника, якому довіряєте;
- 🐝покуштуйте: після натурального меду відчувається легенька терпкість у роті;
- 🐝увага на зовнішній вигляд продукту: має бути однорідної консистенції, без пінки, розшарування;
- 🐝натуральний мед не може бути дешевим. Зараз вартість півлітрової банки продукту стартує від 140 грн;
- 🐝якщо вагаєтеся, тоді купуйте мед у стільниках. Його також можна підробити, але не так легко, як рідкий. Такий мед дорожчий. За 200 грамів стільникового меду просять від 150 грн.
Як зберігати мед
Найкраще - у глиняному, скляному, керамічному або дерев'яному посуді:
- при температурі від -6 до +20 градусів,
- у місцях без різких запахів (риби, спецій тощо),
- у темному місці, подалі від прямих сонячних променів,
- при дотриманні умов - 2-3 роки (хоча існує думка, що мед можна зберігати вічно).