Гороховий сезон успішно стартував у південних та південно-східних областях України. Фермери кажуть, що гороху вистачить усім: бобові щедро вродили. Журналістка Коротко про зібрала цікаві факти про горох, дізналася, чи може ця рослина зростати у Карпатах, що буде з організмом, якщо харчуватися виключно горохом, та яке атмосферне явище називали «гороховим супом». Про усе це читайте у матеріалі Коротко про.
Не боїться заморозків
У аграріїв є лише шість тижнів, аби зібрати горох. Рослина примхлива: недозрілий буде борошнистим на смак, а перезрілий узагалі несмачний. Звісно, смакові властивості залежать від сорту цих бобових, але факт: у сезон збору горохового врожаю фермери працюють, без перебільшення, 24 години на добу 7 днів на тиждень.
Яку інформацію знаємо про горох? Маленька горошина стала своєрідною перевіркою «блакитної крові» принцеси у казці Ганса Крістіана Андерсена "Принцеса на горошині". В іншій казці – Шарля Перро - Попелюшка перебирала перемішані горох та рис за примхою злої мачухи. А наші предки узагалі ставили неслухняних дітей колінами на сухий горох.
🍃Реальна горохова історія не менш цікава і давня. Вважається, що горох походить із Середньої Азії. Найбільш давню горошину віком приблизно у 3000 років археологи знайшли на кордоні Бірми та Таїланду. До речі, саме в Азії, поруч з рисом, вирощують більшу частину всього світового врожаю гороху. Звісно, попереду Китай.
Хоча горох люблять, без перебільшення, у всіх країнах світу. Наприклад, у Франції його їдять мало не щодня і президенти, і простий люд. А кожен житель Великої Британії в середньому за рік з’їдає близько 9000 горошин. (Цікаво, як вчені рахували ці горошини?) Також британці стверджують, що саме їхній співвітчизник Томас Едвард Найт з Даунтона у XVIII столітті вивів улюблений нами солодкий сорт бобової рослини.
В Україні ця бобова рослина також популярна, хоча до горохового апетиту тих же британців нам ще їсти і їсти. Зазвичай українці готують горохову кашу та супи, додають горошок у салати (так, той самий «Олів’є») і чомусь майже не використовують як самостійну страву чи гарнір. А даремно, тому що горох надзвичайно поживний. Та про його корисні властивості трохи згодом.
В Україні горох росте майже усюди. Навіть на полонинах Карпат можна його висіяти і зібрати непоганий врожай. Все ж це холодостійка овочева рослина. Не боїться навіть короткочасних заморозків до –6 ⁰С. Єдине, що вимагає горох – це вдосталь сонячного світла.
Придбати баночку консервованого гороху до Олів’є можна у будь-якому магазині. Купуючи, навіть не задумуємося, як багато людей працювали над цим врожаєм. Уявіть, щоб отримати смачні горохові консерви, треба вчасно не лише зібрати горох, а й переробити його. Навіть за незначної затримки зменшується вміст цукру, зерна стають крохмалистими, боби - грубими, розсіл у банках мутніє.
Ситний продукт
А тепер про користь. Горох містить практично всі необхідні людині вітаміни та мінерали, а також значну кількість клітковини. У маленькій горошині є:
- Провітамін А
- Вітаміни групи В
- Вітамін С
- Вітамін К
- Фолієва кислота
- Марганець
- Залізо
- Фосфор
Горох низькокалорійний (залежно від сорту та способу приготування у 100 грамах цих бобових від 80 кілокалорій). Водночас надзвичайно багатий на білок. Уявіть, 150 грамів гороху містить більше білка, аніж ціле куряче яйце або столова ложка арахісового масла. Тому горох особливо полюбляють прихильники здорового способу життя, спортсмени, вегетаріанці.
Горох є ситною їжею, знову ж таки завдяки великій кількості білку та клітковини. А ще має низький глікемічний індекс, що позитивно впливає на зниження рівня цукру в крові. Звичний нам зелений горошок:
- 🌱зберігає здоров’я травної системи,
- 🌱допомагає формувати м’язову та кісткову тканини,
- 🌱підвищує захисні сили організму,
- 🌱запобігає підвищенню кров’яного тиску,
- 🌱знижує рівень холестерину.
Більш того, лікарі обережно стверджують, що регулярне вживання зеленого горошку може знизити ризик розвитку раку, в основному завдяки величезній кількості антиоксидантів.
Ідеальний продукт? Не зовсім, тому що містить горох ще й антинутрієнти. Це речовини, які можуть перешкоджати травленню та засвоєнню мінералів. На цілком здоровий людський організм антинутрієнти не мають впливу. Але якщо їсти горох на сніданок, обід та вечерю, заміняти бобовими м’ясо, яйця, молочні продукти, то готуйтеся отримати газоутворення та здуття живота, ламкі нігті, випадіння волосся, зневоднену шкіру, проблеми із зубами. Антинутрієнти перешкоджають засвоєнню в організмі кальцію, цинку, магнію. Тому 50-80 грамів горошку – достатня порція на день.
🥗Що приготувати з гороху?
Доки є молоденький зелений горошок, солодкий, краще насолодитися ним у сирому вигляді. А узагалі горох – універсальний продукт на кухні. Це може бути і основна страва, і гарнір, і додаток до салатів, і навіть замінник певної кількості жиру. Наприклад, зеленим горохом можна замінити половину авокадо в гуакамоле, яке стане менш калорійним. Треба швидко приготувати вечерю? Діставайте банку консервованого гороху або упаковку замороженого (його можна розігріти на сковороді або ж в окропі), приготуйте омлет - і все, вечеря готова. Хочеться салату з горошком? Відваріть червоний буряк, натріть його на грубій терці, додайте зелений горох, посоліть-поперчіть за своїм смаком. Смачно та корисно!
Також горох завжди вдало прикрасить будь-який суп, солоні запіканки. Тому вмикайте власну фантазію та творіть горохові дива на своїй кухні.
Цікаві факти про горох
- У світі відомі 7 видів гороху. Найбільш поширений – зелений, але існують жовтий, чорний, фіолетовий горох.
- Світовий рекорд з поїдання гороху належить Джанет Гарріс із Суссекса (Велика Британія), яка в 1984 році з’їла 7175 горошин за 60 хвилин за допомогою паличок для їжі. З’їсти більшу кількість жінка не подужала.
- У XIX столітті густі лондонські тумани називали «гороховими супами» через їх щільність і зеленкуватий відтінок.
- Середній стручок гороху містить близько 6-9 горошин.
- Приблизно на 80% горошина складається з води.
- Заморожений горошок такий же поживний, як і свіжий.