Землю накрила найсильніша за 20 років магнітна буря, північне сяйво спостерігали і в Україні

Землі досягла магнітна буря екстремального рівня потужності G5, востаннє таке відбувалося 2005 року.

Суспільне Дніпро

Уночі 11 травня Землю вперше за 20 років накрила магнітна буря максимального рівня. По всьому світу спостерігали північне сяйво, зокрема й в Україні. Землі досягла магнітна буря екстремального рівня потужності G5, востаннє таке відбувалося 2005 року, повідомила Метеорологічна служба США.

В Україні північне сяйво бачили у Дніпропетровській, Харківській та Одеській областях, на Донеччини, Миколаївщини, Хмельниччини, Волині та Тернопільщини. Також північне сяйво спостерігали у Білорусі, Росії, Грузії, США, Канаді, Великій Британії, Австралії та на Кубі.

Очікується, що геомагнітний шторм утримається протягом вихідних. Він може спричинити збої в роботі енергосистем та супутникової навігації. Американський підприємець Ілон Маск заявив, що супутники Starlink зазнають підвищеного навантаження через геомагнітну бурю на Сонці, але «поки витримують».

Агентство Associated Press з посиланням на вчених повідомило, що деякі види полярного сяйва можна краще побачити на фотографіях, оскільки камери телефонів краще вловлюють світло, ніж неозброєне око.

У 2003 році буря G5 спричинила перебої з електроенергією у Швеції та пошкодила трансформатори в ПАР.