На фронт можна мобілізувати до 20 тисяч засуджених, - Малюська

Міністр юстиції наголосив, що  виступаєте за більш широке залучення засуджених на фронті, ніж це мається на увазі в поточному законі. 

t.me/generalstaff_ua

У рамках мобілізації засуджених можна було б залучити до війська приблизно 10-20 тисяч людей. Про це міністр юстиції Денис Малюська розповів в інтерв'ю ВВС, відповідаючи на запитання, скільки взагалі Україна здатна залучити до війська чоловіків призовного віку, які ув'язненні або із судимостями.

- Точно не більше. Але знову ж таки, питання в підходах. Я говорю цифри абсолютно не прораховані, тому що в залежності від кожного сценарію кількість буде різна, - зазначив Малюська.

Він додав, що  виступаєте за більш широке залучення засуджених на фронті, ніж це мається на увазі в поточному законі. 

- Мені здається, що в кожному конкретному випадку слід визначати, чи корисний той чи інший боєць для наших Збройних Сил, і саме їм визначати, хто їм підходить і хто ні…  (Маніяків чи серійних вбивць. – Ред.) можна і залишити в місцях покарання. Але (засуджені) за вбивство двох і більше, наприклад – якщо ми цю категорію беремо: а для чого людина йде на війну, як не вбивати? - сказав Малюська.

Він також виказав думку, що якщо мова йде про засуджених довічно вбивць, то «це, як правило, люди, які вчинили злочин в дуже юному віці, 18-19 років».

- Мозок ще не сформований, психіка нестабільна. І після десятків років у в'язниці – зараз психологічний портрет людини не має нічого спільного з людиною, яка вбила в 18-19 років. Це підтвердить будь-який психолог, - вважає міністр.

На питання щодо паралелі з РФ, яка з 2022 року активно залучає засуджених до фронту, Малюська сказав, що «був би сліпий, якби не бачив паралелі».

- Безумовно, паралель існує. Не треба обманювати себе, але все ж мова йде про різницю в підходах. У них це була примусова мобілізація, у них всіх примусили піти, у них нікого не готували, без підготовки це було більшою частиною просто "м'ясо". Ми ж про інші історії говоримо, це контракт (на службу в ЗСУ). Контракт – це згода, це юридичні механізми, не просто завербували, випустили, потім не знають, що зробити, - вважає міністр.