До річниці Чорнобильської трагедії НБУ випустив монету з чорним лелекою

Номінал монети – 5 гривень, виготовлена вона з нейзильберу тиражем 40 000 штук.

facebook.com/NationalBankOfUkraine

Національний банк України у 38-му річницю Чорнобильської катастрофи вводить в обіг пам’ятну монету "Чорнобиль. Відродження. Лелека чорний". Це - четверта монета з серії, присвяченої відродженню дикої природи на території Чорнобильського заповідника. Про це йдеться на Facebook-cторінці НБУ.

- Лелека чорний - рідкісний птах, який став одним зі своєрідних символів відродження життя в Чорнобильській зоні. Це один із двох видів лелек, що зустрічається у фауні України. Оселяється переважно біля лісових озер чи лісових боліт. На відміну від білого лелеки, цей птах - дуже обережний та намагається уникати людей, тому представників його виду побачити можна дуже рідко, - йдеться у повідомленні.

На реверсі монети на тлі пейзажу зображено лелеку чорного, над яким угорі - пташенята в гнізді. На аверсі - в центрі розміщене символічне колесо життя, що знаменує відродження природи: стилізований міжнародний знак “Радіаційна загроза”, оповитий листям, навколо якого - тварини, популяції яких розвиваються у 30-кілометровій зоні відчуження, зокрема лелеки чорного, коня Пржевальського, рисі, зубра, лося та бурого ведмедя.

Номінал пам’ятної монети – 5 грн. Вона виготовлена з нейзильберу. Тираж - 40 000 штук (у тому числі 20 000 шт. у сувенірному пакованні).  Придбати її можна відсьогодні в інтернет-магазині нумізматичної продукції НБУ.