Як обрати хорошу полуницю: у «хімічної» запах слабкий, а присмак - металевий

Закарпатські фермери поділились особливостями вирощування весняної ягоди і секретами вибору найкориснішої.

news.sky.com

Акуратно викладені пластикові контейнери з першою полуницею спокушають придбати кілограм-другий. Ціни, щоправда, високі. Та й трохи лячно придбати не лише вітамінну ягоду, а й трохи пестицидів на додаток – все ж таки квітень, трохи ранувато. Чи ні?

Як вирощують полуницю на Закарпатті, скільки триває полуничний сезон та як обрати смачну і корисну ягоду, читайте у матеріалі Коротко про.

Українська - від 100 грн за кілограм

Сезон полуниці офіційно стартував. На ринках та в продуктових магазинах цієї ягоди стає все більше. І не лише імпортної. Поряд з грецькою та турецькою продають нашу вітчизняну.

- Ось ця більша з Одеси, погляньте, які великі ягоди, - нахвалює свій товар Коротко про продавчиня Марія. – Але я вам раджу брати закарпатську або чернівецьку: солодка, смачна, ще й дешевша.

На жаль, ціна все одно кусається: від 100 грн за кілограм. Грецька узагалі 245 грн за 1 кг. Уточнюємо: такі ціни у Києві. На оптових ринках можна придбати полуницю на 20-30 грн дешевше.

Щиро кажучи, і хочеться купити, але ж відома всім страшилка: уся рання полуниця - «хімічна». Чи дійсно це так? Журналісти Коротко про вирішили на власні очі побачити, як вирощують ранні сорти цієї ягоди на Закарпатті.

Околиці Мукачево, Виноградова, Берегово, Іршави – це полуничні поля, які межують з виноградниками. М’який клімат тут дозволяє вирощувати ці ягоди у промислових масштабах.

- У нашому селі хто не на заробітках і не на війні – той вирощує полуницю, - жартує Василь, фермер із села Широке (Виноградівський район).

Дійсно, за селом усюди полуничні грядки, які тягнуться ген-ген до горизонту. Кожен кущик полуниці акуратно обгорнутий агроволокном і соломою. Значна частина грядок захована у теплиці, де ще й прикрита плівкою: тут вирощують першу ранню ягоду, яка вже є у продажу. Власник поля, фермер Василь клянеться, що у полуничній справі використовує тільки органічні добрива.

- Полуницею займаюся вже більше 10 років, ягода в мене вся сортова, велика, солодка, - розповідає нам Василь Гарцун. – Довго я підбирав сорти, і скажу вам, що італійські - найкращі. Як бачите, полуниця вже цвіте. Заморозків не було (має на увазі нещодавно. – Авт.), тому чекаю хороший врожай вже на початку травня, якщо не влупить дощ чи ще що. Якщо ж буде дощити, то ягода гнитиме. Знаю, що в моїх колег на Вінниччині і навіть у декого південніше вдарили нічні заморозки, і почорнів цвіт полуниці. Це біда. Якщо квітка розквітла і тут заморозок – то з неї толку не буде.

Припіднімає плівку над грядками: а там вже червоніють перші плоди.

- Під плівкою - рання, вже збираю врожай, - розповідає. - Маю постійних покупців. До війни моя полуниця була на всіх великих базарах Києва. А зараз із логістикою трохи важко, тому більше продаю на ринки Закарпаття, Львів, Волинь. І торг йде! Тільки встигаю відвантажувати.

Каже, покупців вистачає, адже переселенців побільшало. Та й конкурентів у полуничних бізнесменів поменшало: зникла ягода з Херсонщини, Миколаївщини, Запоріжжя. Тому закарпатці впевнені, що й цього сезону полуниця принесе хороший дохід

Безумовна користь та підступна шкода

Сезон полуниці короткий - з початку травня і до середини червня. За цей час треба встигнути зібрати врожай і вдало його продати. Фермер Василь каже, що наймає працівників, в основному жінок, які допомагають збирати врожай. А збирати є що: з 1 гектара може вродити 7-10 тонн ягід.

- Кожні три роки змінюю сорт, також обов’язково підживлюю ґрунт, обробляю добривами і від бур’янів, - розповідає фермер. – Але моя полуниця – чиста, без хімікатів, нічим не підсипаю. По-перше, ціную свою репутацію. А по-друге, «хімія» вбиває полуничний аромат і смак. Підсипана полуниця буде гумова на смак, без запаху. Особливо у ранньої ягоди. Кому така ягода треба…

Відомо, що з однієї полунички можна отримати чимало користі. Ягоди низькокалорійні, дозволені при дієтах та навіть цукровому діабеті. У полуниці є:

Ягода є потужним антиоксидантом, позитивно впливає на імунітет, знижує ризик багатьох хронічних хвороб. Більш того, деякі вчені впевнені, що полуниця ще й покращує пам'ять і допомагає у боротьбі з деменцією.

Але є протипоказання. Полуниця – сильний алерген. Тому алергікам до цією ягоди зась. А ще полуниця може підступно містити не лише вітаміни, а й пестициди, які фермери використовують у боротьбі зі шкідниками та бур’янами. Одна ягідка з таким «сюрпризом» - і можна потрапити до лікарні з сильним отруєнням. До того ж пестициди нібито є тригером онкозахворювань, гормональних порушень та проблем з репродуктивною функцію. До речі, щороку Робоча група з навколишнього середовища (EWG) з США складає список фруктів і овочів з найвищим рівнем залишків пестицидів, відомий як "Брудна дюжина". І хто ж в лідерах у списку-2024? Полуниця!

Важливо!

Отож, якщо хочете поласувати ранньою червоною ягодою і отримати користь, ось кілька важливих правил:

  1. Купуйте тільки ті ягоди, які зберегли форму і щільну структуру. Потовчена, в’яла полуниця вже зіпсована і стане причиною проблем з травленням.
  2. Великі і блискучі ягоди також не беріть, краще купувати невеликі, вони солодші і менш хімічні.
  3. Перед купівлею ретельно огляньте ягоди: якщо на них є хоч найменші сліди псування, чорні цятки, то така полуниця не годиться.
  4. Обов'язково понюхайте ягоду. Натуральна полуничка смачно й інтенсивно пахне. Якщо запах відсутній або дуже слабкий – значить є хімікати.
  5. Якщо продавець дозволяє, скуштуйте ягоду. Полуниця, що увібрала багато хімічних речовин, має легкий металевий присмак.
  6. Раз і назавжди запам’ятайте: купувати першу полуницю треба у магазинах або на закритих ринках, при яких є лабораторія. Так буде хоч якась гарантія, що продукцію перевіряли на рівень вмісту нітратів.