Українських учнів навчатимуть прав дитини згідно з Європейською соціальною хартією

Проєкт реалізують за підтримки Офісу омбудсмана України та Ради Європи.

Аби українські учні знали про свої права та свободи людини, Асоціація інноваційної та цифрової освіти за підтримки Ради Європи в межах проєкту “Посилення соціального захисту в Україні” та Офісу омбудсмана розпочинає масштабний проєкт навчання українських учнів правам дитини згідно з Європейською соціальною хартією (ЄСХ). Про це повідомляє пресслужба Асоціація інноваційної та цифрової освіти.

На меті проєкту - навчити учнів своїх соціальних прав, закріплених в ЄСХ, вміти їх захищати. Адже у повсякденному житті права та свободи людини в Україні часто порушуються.

Спеціальний урок розроблений для учнів 5-11 класів. Він отримав офіційний гриф Міністерства освіти і науки України для можливості викладання у закладах освіти. А для вчителів, які проводитимуть цей урок, розробили курс підвищення кваліфікації. Урок вже почали впроваджувати в школах з квітня 2024 року.

Кожне заняття триває урок (1 академічну годину) і має інформаційну та практичну складову. До кожної теми дібрані практичні завдання - презентації теоретичного матеріалу, вирішення практичних кейсів-задач, аналіз ситуацій, тематичні творчі завдання, рольові ігри тощо. Це дасть змогу краще засвоїти матеріал та сформувати відповідні вміння та навички.

- Лише знаючи свої права, можна запобігти їх порушенню і боротися за їх дотримання, а тому реалізація такого проєкту є вкрай важливою для кожного українця, особливо для молодого покоління. Проєкт відкриє нові можливості для розвитку обізнаності учнів про свої права та свободи, - зазначив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Курс підвищення кваліфікації для освітян “Основні права та принципи “Європейської соціальної хартії” у мультимедійному форматі SCORM можуть пройти не тільки освітяни, а і всі охочі безплатно за посиланням.