Дорогий, великий, вразливий: що відомо про носія крилатих ракет - літак Ту-22М3

5 фактів про далеких бомбардувальників, яких у ворога стало на один менше.

wikipedia.org

Повітряні сили ЗСУ та Головне управління розвідки МОУ знищили російський стратегічний бомбардувальник-ракетоносець Ту-22М3. Під час падіння повітряного судна загинули два льотчики, зокрема командир екіпажу, ще троє катапультувалися. Борт повертався із завдання, під час якого було обстріляно Дніпро та Дніпропетровська область. Коротко про розбиралася в особливостях цього літака і збирала цікаві факти з його історії.

Бомби з Ту-22М3 можуть накрити площу 35 футбольних полів

Такі літаки є носіями крилатих ракет Х-22, якими окупанти неодноразово обстрілювали українські міста.

Основне озброєння бомбардувальника – протикорабельна гіперзвукова крилата ракета Х-22Н із полегшеною фугасно-кумулятивною боєголовкою, здатною зробити пробоїну в кораблі в 22 кв. м та глибиною до 12 м, а також майданна ракета Х-22ПСІ із мегатонною боєголовкою та дальністю пуску майже 500 км. Також він може нести бомби, що вільно падають, один залп яких здатний накрити площу, рівну 35 футбольним полям.

Літак Ту-22М небезпечний тим, що може завдавати ракетних ударів по нашій території з великої відстані, не залітаючи в український повітряний простір і пускаючи ракети з території РФ.

Бомбив афганські гори, Сирію, Чечню та Грузію

Ту-22М – це радянський дальній надзвуковий бомбардувальник-ракетоносець із змінною геометрією крила. Призначений для ураження морських та наземних цілей крилатими ракетами, авіаційними бомбами, у тому числі ядерними боєголовками.

Це досить старий літак, виробництво якого зараз у Росії вже припинено. В експлуатацію він був введений аж у 1974 році, а перший політ Ту-22М3 здійснив у 1977 році. З 1978-го літак запущено у серійне виробництво, яке було припинено у 1993 році. У 2018 році РФ створила модернізовану версію цього літака - Ту-22М3М, розширивши його бойовий потенціал.

Ту-22М3 може з 10-кілометрової висоти вразити одиночною бомбою малу споруду. Росія використовувала бомбардувальники Ту-22М3 у Сирії, Афганістані, Чечні, Грузії, а тепер і у війні проти України.

Примітно, що Україна також мала у своєму арсеналі такі літаки. Після розпаду СРСР Україна отримала частину цих бомбардувальників: 22 літаки Ту-22М2 та 60 штук Ту-22М3. Проте до 2003 року 19 із них передали Росії, чотири зараз у музеях, а решту утилізували.

Що ворогові погано, нам - добре

Експерти з усього світу, зокрема й фахівці з країни-агресора, вже кілька років вказують на недоліки цього літака. Серед них:

F-16 - найкращий захист від Ту-22М3

Літак Ту-22М3 як стратегічний бомбардувальник може бути збитий різними системами протиповітряної оборони (ППО). Серед ЗРК, що є в Україні, це С-300, «Бук», ЗРК Patriot, Iris-T, NASAMS тощо. Проблема полягає в тому, що Росія атакує Ту-22М3 з далеких рубежів, куди ЗРК, що має Україна, не дістають. Щоб подолати загрозу літаків Ту-22М3, які атакують смертоносними ракетами Х-22, Україні потрібні західні винищувачі F-16.

Скільки коштує та скільки залишилося?

За даними з відкритих джерел Forbes, що цитуються, ціна одного такого літака становить близько 294 мільйони доларів. На сьогодні це один із найдорожчих лайнерів у ВПС РФ.

Перед повномасштабним вторгненням вважалося, що у розпорядженні Кремля знаходиться 40 подібних бойових машин. Сьогодні джерела ворога обережно натякають про 27 машин, що залишилися в робочому стані. Якісь були списані в брухт по старості та непридатності, щонайменше дві пошкодили наші дрони на місцях базування, і після 19 квітня сміливо можна ставити жирний мінус на ще один борт.

ТТХ Ту-22М3: