Про користь фенхелю: корінь додають у салати, а чаєм із насіння лікують біль у животі

Кожна частина цієї рослини - від цибулини до дрібних жовтих квітів - їстівна.

myrecipes.com

Це один з найбільш недооцінених в Україні овочів, хоча поступово тенденція змінюється. Бо ж фенхель однаково корисний і в кулінарії, і в медицині. Про те, з яким відомим овочем ця рослина родичається, а з якими не дружить, і чому фенхель рекомендують малюкам, а також секрети його приготування – у матеріалі Коротко про.

Цибулина, зелень та насіння

Загадка: цибулька, з зеленню, схожою на кріп, але родич моркви? Правильна відповідь: фенхель. Поки українці шаленіють від спаржі, жителі країн Середземномор’я, а також індуси й китайці обожнюють фенхель. І цікаво те, що ця рослина вдало підкреслює смак як ніжних італійських страв, так і гострої індійської кухні. До речі, інколи його називають італійським кропом. Чому кріп? А тому що фенхель - квітуча рослина, що складається з білої, волокнистої та хрусткої цибулини, зелених стебел і пір'ястих листків, що нагадують той самий кріп, але з присмаком анісу.

Плантацій фенхелю в Україні немає, але його можна знайти і на ринках, і в супермаркетах. Так, це зазвичай імпорт. Ціна – від 10 грн за 100 грамів. В магазинах продають корінь фенхелю – цибулини. Лише в аптеках можна відшукати насіння цієї рослини.

Фенхель – універсальна рослина. Кожна його частина - від цибулини до дрібних жовтих квітів - їстівна. Хоча насправді найчастіше в кулінарії використовують цибулину. У сирому вигляді цибулька хрустка, трохи схожа за смаком на селеру і теж з присмаком анісу. Під час приготування карамелізується, стає солодшою, ніжною за текстурою, аж тане в роті. Овоч можна не лише смажити, а й їсти сирим, тушкованим, запеченим і вживати навіть у вигляді чаю (це вже насіння).

Зміцнює нерви та заспокоює кишківник

Італійці кажуть, що фенхель - найкраща вітамінна пігулка. І в кореневищі, і в зелені, і в насінні є (різниця лише у кількості):

А ще чимало всіляких корисних для здоров’я кислот.

- Незважаючи на солодкуватий смак, фенхель не містить цукру і взагалі низькокалорійний (13 калорій в 100 г), - розповідає Коротко про лікар-дієтолог Оксана Ріпна. – Доведено, що фенхель поліпшує травлення, навіть допомагає полегшити симптоми синдрому подразненого кишківника.

І не лише для шлунку та кишківника корисний фенхель. Наприклад, чай з фенхелю:

 І нібито допомагає новонародженим від коліків у животі. Це твердження викликало усмішку в автора цього тексту, але вчені клянуться, що у 65% малюків коліки припиняються після вживання води з фенхелем.

Є і протипоказання. Вживаючи фенхель у стравах чи як чай, треба бути особливо обережними алергікам та вагітним жінкам. Також не рекомендують фенхель тим, хто має понижений артеріальний тиск.

«Дратує» картоплю

Якщо маєте клаптик городу, можна виростити корисний фенхель самостійно. Насіння фенхелю краще придбати у спеціалізованому магазині, а землю ділянки попередньо підживити перегноєм. Зважаючи на погоду, агрономи радять висіювати фенхель на початку травня, коли встановиться сонячна погода. І краще подалі від звичних українцям овочів: сильний запах і речовини фенхелю «дратують» ту ж картоплю, томати, огірки. Але водночас аромат відлякує поширених шкідників, наприклад, личинок хруща.

Вже через 10 днів після висівання з’являються молоденькі пагони фенхелю. Рослина любить сонце та помірну вологу. Важливо не переливати, а ще вчасно розпушувати землю та видаляти бур'ян.

Збирати урожай зелені можна хоч все літо. А от цибульки дозрівають восени. І щоб вони правильно формувалися, треба кілька разів за сезон підгортати їх.

Що приготувати з фенхелю?

Спочатку підготуйте овоч до вживання: обріжте з цибулини будь-яке коричневе покриття, добряче промийте її. Якщо подаєте фенхель сирим, найкраще нарізати тонкими слайсами, видаляючи тверді шматочки серцевини.

Фенхель можна додати у салат або замаринувати в лимонному соці, оливковій олії та солі і їсти як закуску чи додавати до пасти. А ще кухарі радять смажити його разом з курячим м’ясом та свининою, запікати у духовці. І, кажуть, він чудово поєднується з цитрусовими.

Запечений фенхель

Інгредієнти:

Нарізаємо фенхель тонкими скибками. Розкладаємо на деко зрізом вниз, залишивши невелику відстань між ними. Змащуємо оливковою олією, посипаємо дрібкою солі та перцю. І запікаємо при температурі 250 градусів приблизно 30-40 хвилин, доки шматочки не стануть м’якими та карамелізованими по краях. Збризнути соком лимона.

Подаємо як самостійну страву або ж як гарнір, можна додати у салат.

До речі

Стебла – у бульйон

У рецептах найчастіше потрібна цибулина, але не викидайте бадилля. Листя можна подрібнити, наче кріп, заморозити і використовувати як ароматну приправу для салатів, супів, макаронних виробів тощо. А стебла підходять для овочевого бульйону.

І ще невеликий лайфгак щодо насіння. Його слід зберігати в герметичній ємності в прохолодному темному сухому місці до року – не довше, тому що аромат з часом вивітрюється.