Лідери країн G7 провели онлайн-зустріч через атаку Ірану на Ізраїль та зробили заяву

Лідери країн «Великої сімки» виступили на підтримку Ізраїлю, проте закликали усі сторони до стриманості.

twitter.com/CharlesMichel

Лідери країн «Великої сімки» (G7) провели зустріч у форматі онлайн, щоб обговорити повітряну атаку Ірану на Ізраїль. За підсумками відеодзвінка вони випустили заяву на підтримку Ізраїлю, повідомило інформаційне агентство Reuters.

- Ми, лідери «Великої сімки», рішуче засуджуємо прямий і безпрецедентний напад Ірану на Ізраїль. Іран запустив сотні безпілотників та ракет у бік Ізраїлю. Ізраїль за допомогою своїх партнерів відбив атаку. Ми висловлюємо нашу повну солідарність та підтримку Ізраїлю та його народу та підтверджуємо нашу відданість його безпеці, - йдеться у ньому.

Лідери країн G7 додали, що своїми діями Іран ще більше наблизився до дестабілізації регіону та ризикує спровокувати неконтрольовану регіональну ескалацію. Цього слід уникати.

- Ми продовжимо працювати над стабілізацією ситуації та недопущенням подальшої ескалації. Ми вимагаємо, щоб Іран та його поплічники припинили свої атаки, і ми готові вжити подальших заходів зараз і у відповідь на подальші ініціативи, що дестабілізують, - сказано в заяві.

Лідери країн «Великої сімки» пообіцяли зміцнювати співпрацю, щоб покласти край кризі в секторі Газа, у тому числі продовжувати працювати над негайним і стійким припиненням вогню та звільненням заручників ХАМАС, а також, щоб надавати збільшену гуманітарну допомогу палестинцям.

Президент Європейської ради Шарль Мішель написав у своєму обліковому записі в соціальній мережі X, що “всі сторони повинні виявляти стриманість”. Ситуація на Близькому Сході, включно з Ліваном, буде обговорюватися в Європейській раді наступного тижня. Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн оголосила, що ЄС «розгляне додаткові санкції проти Ірану».

Зустріч лідерів країн G7 скликала Італія, яка зараз головує у «Великій сімці». До G7 входять США, Канада, Італія, Великобританія, Франція, Німеччина та Японія, а також Європейський Союз.

За даними американських ЗМІ, президент США Джо Байден попередив прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху, що США не братимуть участі в ударі у відповідь проти Ірану. Однак США продовжуватимуть допомагати Ізраїлю захищатися.