Їдемо у тюльпановий тур: Victoria’s Secret у «Волинській Голландії» та три мільйони квітів у Мамаївцях

Тюльпанові поля є не лише в Нідерландах, але й у різних куточках України.

ФБ Альона Ухачевич (Кухта)

Сакури відцвітають і передають естафету популярності іншим весняним квітам. Тюльпани вже розквітли на кілька тижнів раніше: рекордно тепла весна зробила свою справу. І виявляється, в Україні є свої міні-Нідерланди. Та ще й не одні!

Три гектари квітів на Волині

Ці квіти асоціюються з весною. Свіжі, яскраві, різнобарвні тюльпани гарно виглядають і в букеті, і на клумбі. А тепер уявіть, наскільки розкішними є тюльпанові поля! Та й навіщо уявляти, якщо можна на власні очі побачити цю красу. Справжні тюльпанові поля є не лише в Нідерландах, але й у різних куточках України.

Почнімо наш тюльпановий тур з Волині. Тут, у селі Линівка, що за 35 км від Луцька по трасі на Ковель, є «Волинська Голландія» - це назва квіткового поля компанії «Лілі-Лайм» і на додаток фестивалю тюльпанів. Трохи історії. Власники «Лілі-Лайм» давно займаються квітковою справою. А кілька років тому вирішили вирощувати цікаві голландські сорти тюльпанів на закинутому полі неподалік Луцька. З того часу й почався тюльпановий бум на Волині.

Коли перше тюльпанове поле, ще невелике, розквітло, інформація про квіти миттєво розійшлася місцевістю. І почалося, як то кажуть, паломництво до тюльпанів. Люди приїздили сім’ями, компаніями, активно фотографувалися і, очевидно, затоптували квіти, частину зривали. Тоді власники «Лілі –Лайм» вирішили використати популярність своїх тюльпанів на благо усім. І відтепер кожного року в квітні-травні, навіть під час війни, неподалік Луцька проводять фестиваль «Волинська Голландія». Саме у цей період на майже трьох гектарах вже обробленого поля квітнуть сотні сортів тюльпанів. Скільки саме квіток, не беруться підрахувати навіть місцеві садівники. Кажуть, щороку додають і нові сорти, і більшу кількість цибулин до посівного матеріалу. У "Волинській Голландії" ростуть і традиційні червоні тюльпани, і оригінальні піоноподібні, бахромчасті та папужні сорти. Є навіть сорт Victoria’s Secret! Шукайте високу квітку з великим бутоном яскраво-фіолетового кольору. Це і буде улюблений тюльпан усіх модниць.

Тут можна досхочу нафотографуватися серед тюльпанів, є кілька облаштованих фотозон, кафе, щоб зголоднілі гості мали змогу поїсти, всілякі дитячі розваги. А ще можна придбати цибулини та насіння квітів додому.

Коли? З 19 квітня по 5 травня.

Години роботи: з 10:00 - 19:00.

Де? Волинська область, Луцький район, с. Линівка (35 км від Луцька трасою Луцьк - Ковель).

Вартість: 150 грн - дорослий.

100 грн - дитячий (від 7 до 13 років).

Безкоштовно – дошкільнята, ЗСУ.

Барвиста виставка у с. Мамаївці (Чернівецька обл.)

З Волині мандруємо на Буковину. Неподалік Чернівців у селі Мамаївці на 3 гектарах вже кілька днів квітнуть тюльпани. Власники поля Vengreenery називають свою локацію виставкою таких квітів.

Кажуть, тут квітне майже три мільйони тюльпанів. Усі сорти привезли з Нідерландів. Бережно ставляться до кожної цибулини: щойно тюльпани відцвітають, їх акуратно викопують. Таким чином зберігають і якість сорту, і сам посадковий матеріал.

Поле в Мамаївцях нагадує ту ж "Волинську Голландію". Тюльпани, локації для фотосесій, фуд-корт, забави для дітей. З цікавого – величезний батут у 650 м2, кажуть, найбільший в Україні. Оригінальна задумка! Помилувалися тюльпанами? Можна й пострибати від радості.

Коли? З 10 по 21 квітня (найкращий час, кажуть власники поля).

Години роботи: 10:00 – 20:00.

Де? Чернівецька область, Чернівецький район, село Мамаївці

Вартість квитка: дорослий – 200 грн.

Дитячий (від 6 до 11років) - 100 грн.

Безкоштовно – дошкільнята, ЗСУ.

Дендропарк м. Кропивницький

Кропивничани стверджують: це улюблене місце їхнього відпочинку. Тут, у кропивницькому дендропарку, гуляють з дітьми, відпочивають компаніями, призначають побачення. І, звісно, фотографуються. Локацій для вдалих фото чимало - аж 45 гектарів! У дендропарку ростуть нарциси, гіацинти, мускарі, але головна родзинка парку – тюльпани. Кажуть, тут їх понад 3 мільйони бутонів. І усі сорти підбирали за кольором, аби створити барвисте полотно на клумбах. Перераховувати не беремося, але підтверджуємо той факт, що квітів дуже багато. І помилуватися тюльпанами й вдосталь нафотографуватися можна безкоштовно.

І ще велика перевага цієї затишної та квітучої локації – розваги. Тут, окрім квіткових композицій, є більше сорока атракціонів, спортивні зони, кафе.

Коли? Офіційне відкриття - з 20 квітня, але приходити можна вже зараз.

Години роботи: 9:00 – 22:00.

Де? М. Кропивницький, вул. Євгена Тельнова, 28.

Вартість квитка: безкоштовно.

Відновлений Добропарк

Цю місцину знають усі кияни. Ще до війни сюди їздили милуватися тюльпановими полями, самшитовою долиною, лавандовою галявиною, квітучими нарцисами, бузком, сакурою. Та на другий день повномасштабного вторгнення у Добропарк увірвалися окупанти. Жили тут, зробили так звану стоянку своєї техніки. А коли втікали, то палили, нищили, крали майно (навіть садові інструменти!) Добропарку. 

Але парк відновився. І вже розцвів кількома мільйонами тюльпанів. Працівники Добропарку кажуть, що на території росте більш ніж сотня сортів різноманітних кольорів та форм. Крім різноманітних локацій для фотосесій тут є і де погуляти, тому що територія Добропарку величезна. Можна покататися на велосипедах, влаштувати пікнік, навіть переночувати у місцевих глемпінгах з видом на озеро.

Коли? З 27 квітня до 21 травня.

Години роботи: уточнюйте на місці.

Де? Київська область, Київський район, с. Мотижин.

Вартість квитка: дорослий – 400 грн.

Дитячий – 200 грн.

Пільговий (у тому числі для ЗСУ) – 300 грн.