Голова Агентства відновлення Найєм розповів, чому Трипільська ТЕС не була достатньо захищена

Через розмір об'єкта захистити його лише інженерними спорудами без ППО неможливо, також немає достатнього фінансування.

REUTERS

Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури не було долучено до захисту об'єктів Центренерго, зокрема Трипільської ТЕС на Київщині. Про це заявив голова агентства Мустафа Найєм у своїй колонці для NV Бізнес.

- Що стосується об'єктів Центренерго, Агентство відновлення не було долучено до їхнього захисту, у тому числі Трипільської ТЕС. При цьому слід зауважити, що Трипільська ТЕС — це дуже великий об'єкт, захистити його повністю лише захисними інженерними спорудами без застосування відповідних засобів ППО, думаю, неможливо, - написав він.

Найєм також розповів, що Трипільська ТЕС належить до третього рівня захисту, і будівництво цих споруд недофінансоване.

- Що стосується третього рівня захисту, будівництво цих споруд недофінансоване, тому якщо ми хочемо зберегти те, що лишилося, потрібно, щоб держава виділила на це кошти, - заявив чиновник.

За словами Мустафи Найєма, Агентство відновлення працює над захистом 22 розподільчих підстанцій Укренерго другим та третім рівнем захисту — від дронів та ракет. Це лише частина енергетичних об'єктів розподільчої мережі, але далеко не всі. 

Проєктна документація в частині типів захисних споруд та характеру інженерного обладнання погоджувалась Генеральним штабом ЗСУ, ДСНС та Укренерго. 

- І під час останніх масованих обстрілів по деяких з них були влучання. Але зведені нами захисні споруди показали свою ефективність — усе захищене нашими спорудами обладнання вціліло. І, до речі саме за рахунок цього нашим колегам-енергетикам вдається у достатньо стислі терміни відновити постачання електроенергії до найбільш постраждалих міст та регіонів, - додав він.