Музей Булгакова не згоден із висновком, що письменник був українофобом

Київський музей Булгакова відреагував на висновок Інституту національної пам'яті, який визнав автора "Майстра та Маргарити" українофобом.

Вікіпедія

Київський музей Булгакова відреагував на висновок Інституту національної пам'яті, який визнав автора "Майстра та Маргарити" українофобом, а пам'ятник йому - символом російської пропаганди. У заяві музей не погоджується з висновками УІНП та називає їх оціночними та маніпулятивними. 

- Більшість найскладніших змістовних тверджень, які б мали бути підставою для висновків та рекомендацій такого роду документа, тут подані без аргументації, мають вигляд емоційно забарвлених, з розмитими інтерпретаціями, визначень. Приміром, фрази «затятий українофоб», «огидно-ніщивної», «відданості монархізму», «віддано служив» тощо є надміру категоричними судженнями, які в результаті скоріше образно нав’язують, ніж аргументовано обґрунтовують рекомендаційну частину документа... Разом з тим, присутні і оціночні судження які могли б бути висновками, але вони надлишкові та емоційні та передують аргументам, а не завершують їх, - заявили в музеї.

У заяві музею також сказано, що восьмеро з дев’яти підписантів висновку не мають фаху, релевантного темі дослідження, а отже і відповідної компетенції.

Музей також заявив про наявність фейків у висновку. Наприклад, у висновку УІНП сказано: "Письменник і його оточення засадничо не визнавали існування української мови". Музей це заперечує: "Це – фейк. В одному з листів до нареченої батько М. Булгакова пише українською: «Голубонько моя кохана!» Згідно з коментарями сестри письменника, Надії Земської, Булгакови добре знали розмовну українську мову".