Радіаційної небезпеки через знеструмлення ядерної установки у Харкові немає, - мер

До "Джерела нейронів" підключено резервну систему живлення.

t.me/ihor_terekhov

Наразі до ядерної установки "Джерело нейронів" у Харкові підключено резервну систему живлення. Жодної радіаційної небезпеки поки немає, запевнив мер Харкова Ігор Терехов в ефірі телемарафону.

– Радіаційної небезпеки вже зовсім немає. Підключено резервну систему живлення. Крім того, відновлено харчування за ще однією лінією, - підкреслив Терехов. – Зараз жодної радіаційної загрози для Харкова немає.

"Джерело нейронів" - керований прискорювачем підкритичний реактор, призначений як джерело нейтронів у Національному науковому центрі "Харківський фізико-технічний інститут". Вона допомагає у виробництві медичних радіонуклідів, навчанні фахівців у ядерній сфері, дослідженнях властивостей підкритичних систем та виконанні різних наукових експериментів. Установку було розроблено завдяки домовленостям, досягнутим між президентами України та США у 2010 році. «Джерело нейтронів» ввели в експлуатацію у 2016 році. Після початку повномасштабного вторгнення майданчик установки кілька разів потрапляв під обстріл російських військ.