У поточному році зареєстровано більш як 300 конфліктів між ТЦК та цивільними, «постійні проблеми» на Львівщині, – Лубінець

Натомість у Черкаській та Кіровоградській областях проблем не було.

t.me/dmytro_lubinetzs

Протягом 2023 року в Україні було зареєстровано  більш як 1000 конфліктів між ТЦК та цивільними. За три місяці поточного року зафіксовано вже більш ніж 300 таких випадків, розповів уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

- Це, скажімо так, кейси, в яких треба розбиратись. Звернень набагато більше… Мене інформують, що відкрите дисциплінарне провадження, що на когось наклали адміністративне стягнення. Але я не бачу, навіть по максимально ганебних випадках, реального покарання (представників військкоматів. – Ред.), - розповів Лубінець.

Він також заявив, що намагається розбиратись із кожним випадком особисто. Наприклад, щодо інциденту на Кіровоградщині, коли цивільний дістав сокиру під час спілкування з працівниками ТЦК, омбудсмен задався питанням, що саме спонукало громадянина зробити це.

- У нього родич вважається зниклим безвісти. Можливо, він в полоні, можливо, загинув — ніхто не знає. І він побачив, як прийшли видавати повістки в цьому селі, - сказав Лубінцеь.

За його словами, держава в таких випадках повинна давати оцінку діям кожного, хто приймав в цьому участь.  

- Держава повинна реагувати: неправі представники ТЦК — відкриваєте дисциплінарне провадження, давайте юридичну оцінку. Неправі громадяни України — так само. Але всі повинні розуміти: є правова система, вона має діяти. Якщо вона не діє, ми прийдемо до точки, з якої буде важко повернутись до нормального життя, - наголосив омбудсмен.

За словами Лубінця, він об'їхав багато областей.

- У Чернівецькій області є подібні ганебні випадки. Львівська область — постійно проблеми, Закарпаття. На території двох областей подякував працівникам ТЦК за професійність — це Черкаська та Кіровоградська області. Ну чому вони можуть це зробити, а інші — ні? – задався питанням омбудсмен.