Жителів Криму закликали повідомляти про спроби призвати їх до армії РФ

У Росії розпочинають уже 19-ту незаконну призовну кампанію, яку проводять і в Криму.

У представництві президента України в Автономній Республіці Крим звернулися до жителів тимчасово окупованого Криму, яких хочуть призвати до російської армії. Їх просять передавати інформацію Україні про такі випадки. Про це пише пресслужба відомства.

- Від сьогоднішнього дня в Росії розпочнуть уже 19-ту незаконну призовну кампанію. Її, зокрема, хочуть провести в окупованому Криму. Загалом за 18 призовних кампаній росіяни змусили йти на службу до армії близько 44,5 тисячі призовників із Криму. Це роблять також за допомогою механізмів карного переслідування. В цілому відомо про 520 таких випадків з початку окупації, 206 з яких – після 24 лютого 2022 року, – зазначили у представництві президента.

Такі дії росіян порушують норми Конвенції про захист населення під час війни. Також призовні кампанії РФ вже засудили у резолюціях Генасамблеї ООН. Тому Україна просить громадян, яких примушують до служби у збройних силах держави-окупанта, повідомляти про факти незаконного призову. Зібрані докази допоможуть у роботі з документування та притягнення винних за організацію незаконного призову у Криму до відповідальності, а також у захисті наших громадян - жертв воєнних злочинів.