Священник проти лелеки: на Львівщині мешканці села добилися повернення гнізда поблизу храму

Церковний служитель «оголосив» лелеці анафему, але після звернень захисників природи до єпархії, поліції та екоінспекції змінив гнів на милість.

ФБ Андріана Байло

У селі Розвадів за 40 км від Львова між жителями та місцевим священником ледь не почалася війна через вигнаного з гнізда лелеку. Мешканці вимагали повернути пташиний "дім" на старе місце, тим більше його господар уже прилетів з теплих країв і два дні кружляв над селом. Але оскільки гніздо було біля церкви, святий отець уперся: «Ні! Заважатиме віруючим і тягатиме вужів!».

Лелека-старожил

Жителі пояснюють, чому всією громадою встали на захист птаха. Цей лелека у Розвадові вже став місцевим символом та мало не почесним мешканцем села. Щороку на нього з нетерпінням чекали і раділи новому потомству.

– Він живе тут більше 30 років – з'явився навіть раніше, ніж цей священник, – розповідають Коротко про мешканці Розвадова. – Спершу жив у гнізді на дереві біля церкви, а коли старе дерево впало – його «дім» перенесли на опору електричного стовпа поряд. Сім'я лелек щороку повертається до цього місця і виводить пташенят.

Один і той же лелека-старожил прилітає, за словами людей, 30 років. На запитання, як таке може бути, адже лелеки живуть близько 20 років, місцеві не сумніваючись відповідають: їхній птах – довгожитель. А якщо раптом «ні», то прилітає замість нього хтось із наступного покоління їх лелеки! Для людей це значення не має.

Опору знесли разом із гніздом

Цього року лелеці не пощастило. Його "дім" на опорі зруйнували.

– Ще минулої весни з-під землі почали бити гейзери води та газу, – діляться місцеві жителі. – Потім з'явилися провали в землі, і невдовзі опора почала падати – сильно нахилилася…

Викликали енергетиків, щоб вони перенесли опору та гніздо трохи далі. Обрали те саме місце, де раніше росло дерево, на якому вперше оселилися лелеки – біля церкви. Але тут священник затупав ногами – лелеки йому не потрібні. І суворо заборонив повертати гніздо під церкву. Запропонував переселити птахів за село до річки.

- Лелека вже прилетів і два дні кружляв над цим місцем, не розуміючи, куди подівся його "дім", а люди намагалися розжалобити священника.

Але позитивної реакції, за словами місцевих, так і не дочекалися. Жаліючи розгубленого птаха, звернулися до захисників природи – голови Громадської організації «Зелена сила» Андріани Байло. Хоч вона не з місцевих, проблему вислухала і перейнялася. І почала писати у всі інстанції – від екологічних інспекцій та поліції до Блаженнішого Святослава та УГКЦ. І це… спрацювало. Невідомо, що злякало більше – можлива реакція «начальства» на скандал через лелеку чи відповідальність, може, й кримінальна. Правозахисники про всяк випадок нагадали про статтю 16 Закону України «Про тваринний світ», згідно з якою заборонено знищення тварин, довкілля та погіршення умов розмноження.

А це означає, що є склад порушення кримінальної статті 299 «Жорстоке поводження з тваринами», зазначають у Громадській організації «Зелена сила».

Чекає на "дружину" з теплих країв

Так чи інакше, але невдовзі священник змінив гнів на милість і погодився дозволити лелеці прописатися знову біля церкви.

– Цей лелека давно став символом для села, люди звикли до нього, – зазначає Коротко про голова «Зеленої сили» Андріана Байло. - Це його дім - треба шанувати природу. Священник - це не Бог, щоб порушувати закони природи, його функція в іншому. Мені здається, батюшка першим повинен це розуміти та підтримувати. У християнстві лелека є символом чистоти та розважливості і вважається божественним обранцем. Його асоціюють із благочестям та воскресінням. Тим більше, лелеки нічим нікому не шкодять – вони навіть у дворах живуть. Вважаю, що священники, навпаки, мають розповідати парафіянам, наскільки важливо шанувати природу і хоча б не руйнувати її.

Після того як священнослужитель дав добро, селяни побігли до місцевої ради – щоб голова повторно викликав електриків. Незабаром біля церкви з'явилася опора, люди нанесли сіна – і лелека, що здалеку спостерігав за «будівництвом» його нового "дому", одразу приземлився на нове-старе місце. Трохи згодом до нього приєднається «дружина» - самки лелек прилітають пізніше, коли «чоловік» вже обладнає житло для їхньої сім'ї.