Через атаку РФ на енергосектор немає рішення щодо тарифів, - міністр енергетики

Через масований удар 22 березня немає рішень щодо підвищення тарифів та заборони експорту електроенергії.

mev.gov.ua

Через масовану російську атаку на енергосектор 22 березня немає рішень щодо підвищення тарифів та заборони експорту електроенергії. Про це 25 березня повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

- Зараз немає ніяких рішень щодо тарифів, долі ПСО чи заборони експорту. Зараз ми фокусуємось на фіксуванні наслідків атак. Тоді ми вийдемо на цифри, строки відновлення і від цього вже будемо ухвалювати рішення з відповідних питань, - сказав він на брифінгу для ЗМІ.

Галущенко додав, що не бачить, як питання призупинення експорту електроенергії “якось драматично вирішить нашу ситуацію”. 

Україна буде стягувати з Росії компенсацію за збитки енергосектору через суди, заявив він. Наразі енергетики продовжують верифікацію пошкоджень. Повного розуміння, наскільки зруйновано об’єкти, поки немає. 

- Є великі завали, зараз їх розбирають, не всюди є доступ до устаткування, щоб перевірити стан. Стосовно сум збитків – реальні цифри будуть зрозумілі після верифікації пошкоджень. Але я думаю, що йдеться точно про мільярди, - розповів міністр енергетики України.

Герман Галущенко зазначив, що Україна має можливість імпортувати електроенергію з європейських країн. На сьогодні передбачається можливість імпорту до 1,7 ГВт, водночас Україна звертається до ENTSO-E щодо збільшення відповідних обсягів. 

- Нам треба більше, тому що сьогодні це питання виживання. Хоча б 2,5 ГВт було б для нас те, що потрібно, - сказав очільник Міненерго.