Вирощуємо полуницю на балконі. Потрібно багато світла, великий горщик та «полуничний» ґрунт

Рослина вибаглива, вимагає уваги та певного догляду.

growwithdrjoanette.com

До ягідного сезону ще кілька місяців, тому саме час думати про висадку саджанців. Наприклад, полуниці. Втім, виростити гарний врожай червоних та смачних ягід можна і на балконі. Про секрети вирощування полуниці на кількох квадратних метрах, про те, чи існують спеціальні балконні сорти та чим особлива полуниця італійської селекції, читайте у матеріалі Коротко про.

Експеримент для початківців

В українських супермаркетах і на ринках у будь-яку пору року можна купити що душа забажає. Наприклад, полуницю. Велика, з блискучими боками та пухнастою зеленою «чуприною», щоправда, зараз несезонна ягода не має аромату. Та й смак такий собі, «хімічний», зате ціна захмарна.

Тому, якщо хочете поласувати смачною ягодою без зайвих хімікатів і яка не влупить «хук» по сімейному бюджету, час готуватися до роботи. Звісно, коли є город на кілька соток або хоча б одна невелика грядка – виростити полуницю можна без проблем. А що робити тим садівникам-аматорам, у яких з вільної площі лише балкон? Відповідь: також вирощувати ягоди.

Аграрії кажуть, що вирощування полуниці на балконі – це свого роду експеримент. Особливо для початківців. Рослина вибаглива, вимагає від власника уваги та дотримання певних правил.

- Якщо досвіду у такій справі немає, то раджу починати з малого: з 3-5 кущиків, - розповідає Коротко про менеджер садового магазину «Садівник» Михайло Волос. – Також краще брати посадковий матеріал різних сортів. Знаю, що часто в магазинах пропонують якісь спеціальні дорогі балконні сорти. Це обман. Таких нібито балконних сортів не існує. На балконі вирощують те ж саме, що і на городі. Обирати садовий матеріал треба не для балкона, а за розміром плоду, врожайністю, стійкістю до паразитів.

Обираємо сорт

Полуниця буває короткого світлового дня (традиційна червнева, яка плодоносить один раз на рік), довгого світлового дня (та, яка потребує тривалості світла 12 годин і більше) і нейтрал (НСД), яку ще називають ремонтантним сортом (плодоносить кілька разів за сезон). Здається, вибір очевидний: треба висаджувати ремонтантні сорти. Але деякі експерти кажуть, що саме така полуниця найбільш вибаглива. Хоча водночас радять вирощувати на балконі ампельну, у кашпо, яка взагалі-то і є нейтралом. До речі, така рослина ще й декоративна, гарно плететься. Також існує думка, що смачні й великі ягоди у рослин італійської селекції ("Мара де Буа", "Флорида Бюті", "Гармонія" тощо). Одразу порада: обирайте самозапильні сорти. Інакше доведеться ще й бджолою працювати, і «обмітати» цвіт тонким пензликом.

Традиційна чи ампельна, полуниця починається з розсади. Якісної! Знову нагадуємо: купуйте такий матеріал у спеціалізованих магазинах. Можна придбати за кілька гривень кущики і в бабусі на ринку, і онлайн через сайт оголошень. Але це певний ризик: результат може розчарувати.

Вибираємо горщик і до горщика

На горщиках теж не зекономиш. Треба обирати великі, тому що на одну рослину знадобиться мінімум 3 літри землі. А відстань між розсадою має бути не менше 20 см. Вдала ідея – міцна етажерка, на яку можна поставити кілька таких горщиків. Все ж на балконі ціниться кожен сантиметр вільної площі.

До речі, про сам балкон, тобто його розташування. Якщо це північна і західна сторона, то про врожай полуниці будете тільки мріяти. Ця рослина вимагає вдосталь сонця і тепла. Тому для вирощування підійде балкон на південній та південно-східній стороні.

Прискіпливо обирати доведеться і ґрунт. Радимо купити в спеціалізованому магазині певний «полуничний» субстрат. Якщо ж готувати ґрунт самостійно, то доведеться намудрувати такий «коктейль»: нейтральний торф, перегній та трохи піску.

Оптимальний час для посадки полуниці в горщики – кінець квітня або початок травня, як тільки пройдуть заморозки. Хоча якщо балкон засклений, можна висаджувати вже через 2-3 тижня.

А щоб ніжна розсада швидше звикла до нового місця та не хворіла, досвідчені городники радять перед висадкою у горщики поставити рослини на дві години у медовий розчин. Рецепт: 1 чайну ложку натурального меду розчинити у літрі відстояної води. Стверджують, що паростки вберуть в себе вітаміни і швидше акліматизуються на балконі.

Температурні умови і полив

Посадили і забули? Полунична розсада такого ставлення до себе не пробачить.

Перш за все, їй має бути на балконі тепло. Якщо метеорологи прогнозують різке похолодання, занесіть рослини у приміщення.

По-друге, полуницю не можна ні пересушувати, ні заливати. Тому горщики мають бути з хорошим дренажем. Також час від часу треба розпушувати ґрунт.

По-третє, вередлива рослина вимагатиме підкормки. Навіть щотижня. Крім того, з потеплінням активізуються і шкідники-ненажери. Полуницю полюбляють всілякі кліщі, слимаки, попелиця зелена, хрущі. На жаль, паразити можуть знищити майбутній врожай і на балконі 7-го поверху. Тому заздалегідь треба подумати про додаткові засоби для боротьби з такими комахами. Можна придбати певні хімікати, а можна час від часу обприскувати рослини розчином нашатирного спирту (40 мл на 10 л води).

Так, вирощувати полуницю на балконі складно, зате цікаво й захоплююче. І якщо дотримуватися усіх вище написаних правил, вже в травні-червні матимете свій, власноруч вирощений, а тому й вдвічі смачніший врожай ягід.