Через швидке танення снігу та дощі на Каховському водосховищі вперше за 70 років почалось водопілля

Востаннє водопілля у цій місцевості спостерігалось понад 70 років тому, до заповнення Каховського водосховища.

Юрій Тинний/Суспільне Дніпро

Після руйнування Каховської ГЕС у 2023 році та осушення Каховського водосховища на територію історичної місцевості Великого Лугу почала повертатися вода. Про це в ефірі "Суспільного. Студія" розповів голова правління громадської організації "Українська природоохоронна група" Олексій Василюк.

За його словами, кількість води збільшилась природним чином - через швидке танення снігу та дощі. Василюк зазначив, що на території Великого Лугу почали з'являтися нові види рослин.

- Ці ліси, які вже почали рости на тій території, де було водосховище – будуть добре зволожені. А чужорідні рослини, які теж намагаються там закріпитися, вони переважно посухостійкі – вони вимруть від цього. Це природне явище, яке допомагає відновити на Великому Лузі саме ті місцеві види рослин, з дерев – насамперед різні види верб і тополь. Це прекрасне природне явище, – каже Олексій Василюк.

Востаннє водопілля у цій місцевості спостерігалось понад 70 років тому, до заповнення Каховського водосховища.

- Долина великої річки готова до радикальних змін. Якби Сталін не придумав водосховищ і у нас досі був би дикий Дніпро, тоді водопілля було б кожного року, можливо, заливало б всю долину річки, можливо, розривало б береги, промивало б нові русла. Але кожного року, після всіх цих катаклізмів – природа прекрасно б відновилась, - розповів Василюк.

На підтоплення водосховища вказують і публічні знімки Sentinel від Європейського космічного агентства. Найбільші зміни помітні на схід від Енергодара, пише "Діфенс Експрес". Навпроти самої Запорізької атомної електростанції ширина Дніпра стала значно більша біля правого берега.