Після розслідування журналістів Кличко написав про «неприємне для себе відкриття» та відсторонив директора метро

Журналісти Bihus.Іnfo оприлюднили інформацію про декларації родичів Віктора Брагінського.

facebook.com/Vitaliy.Klychko/videos

Мер Києва Віталій Кличко заявив про відсторонення директора Київського метрополітену Віктора Брагінського від виконання обов’язків. Таким чином він відреагував на публікацію розслідування журналістів Bihus.Іnfo, під час якого в деклараціях родичів очільника метро було знайденого кілька дорогих квартир та землю під Києвом.  

- Злий вечір. З неприємними, скажемо так, відкриттями для мене… Висновок. Віктор Брагінський буде відсторонений від виконання обовʼязків директора столичного метро. Або не пручатиметься і сам напише заяву на звільнення. А далі фактами, оприлюдненими в розслідуванні журналістів Bihus info, мають займатися відповідні органи. Правоохоронні, – зазначив Кличко на своїй сторінці в телеграм.

Він додав, що «всім в душу не заглянеш».

- Але, коли тобі брешуть в очі, а за спиною дістають кроликів з капелюха, - виглядає це надто погано. І не тільки по відношенню до мене особисто, а по відношенню до киян, - підсумував мер Києва.

Про що йдеться у розслідуванні

Журналісти виявили у декларації матері Брагінського 2 мільйони гривень, які вона майже одразу передарувала сину. Крім того, у січні 2024 року вона стала власницею одразу двох двокімнатних квартир в одному із житлових комплексів столиці.

Сама пенсіонерка розказала розслідувачам, що вкладалася у будівництво 5 років тому, і син їй не давав гроші на придбання.

Журналісти назвали причетною до притока грошей й сестру Брагінського. За їхніми даними, два роки тому очільник метрополітену задекларував дохід у розмірі майже 2 мільйони гривень від того, що продав сестрі Ганні Феніній земельну ділянку на Київщині з майже 10-кратною націнкою.  

З’ясували розслідувачі й те, що багато років поспіль Брагінський не згадував у деклараціях дружину та дітей. А у декларації за 2020 рік їх з’явилося одразу троє. При цьому у власності дружини Брагінського Ольги знайшли двокімнатну квартиру поряд із "однушкою" самого директора метрополітену. Також вона має дачу в Козині, під якою ділянка землі коштує близько 760 тисяч доларів.

Ольга у розмові з журналістами заявила, що розійшлась з Брагінським понад 10 років тому. Квартири ж поряд нібито купували через те, що мають спільних дітей.

Сам Брагінський з журналістами говорити не захотів, зате прислав відповідь на запит, у якому йдеться про те, що з дружиною він розійшовся у 2013 році.

Віктор Брагінський  був призначений начальником КП «Київський метрополітен» Віталієм Кличком 16 липня 2014 року.